Ікра риб, яка відноситься до сімейства лососевих, має свої корисні якості і унікальні властивості. Саме це і дає велику популярність і головну причину покупки даного продукту. Само собою зрозуміло, що через це на ринку лососева ікра має досить високу вартість, тому, щоб не відмовлятися від вживання даного делікатесу, можна засолити її самостійно. Адже подібним способом можна відмінно заощадити кошти і надати смак натуральності своїй страві, зробивши її ще смачніше.
Різниця між ікрою полягає, головним чином, у зовнішньому вигляді, розмірі та смакових якостях. Таким чином, однією з найбільш великих вважається ікра кети, яка в діаметрі становить від 5 до 6 мм. Окремі ікринки мають округлу форму, насичений колір, який порівнюють з бурштином. Від інших видів її можна виділити завдяки тому, що всередині неї можна без зусиль розглянути ембріон. Треба відзначити, що її смак досить специфічний, у зв’язку, з чим вона частіше використовується не для прийняття в їжу, а в якості прикраси страв. А ікра лососевих оцінюється навпаки – чим менше крупинки ікри, тим вона смачніше. До речі, якщо ви хочете приготувати що-небудь ще смачненьке, то почитайте про те, як зробити паштет з річкової риби.
Прибираємо ястики
В самій рибі, ікра, поєднана тонкою плівкою, і розташовується в спеціальних порожнинах – ястики, що представляють собою мішечки, які виконують функцію оболонки. На підготовчому етапі ці ястики необхідно прибрати. На підприємствах для проведення даної процедури застосовується спеціалізований інструмент, що представляє собою сито з великими вічками. У домашніх же умовах, зробити це можна кількома способами:
- Для першого способу цілком згодиться марля, складена в кілька шарів, яка чимось нагадує “цукерочку”. У цю “цукерочку” вкладається ястик і гарненько промивається під кип’яченою водою, причому в цей момент необхідно обертати ікру. Внаслідок чого, плівка залишається на внутрішній стороні марлевої пов’язки;
- З допомогою міксера і змієподібної насадки для нього. Для цього поміщаємо ястики, в бажано емальовану, каструлю з водою і на малих обертах, намагаємося зачепити насадкою плівку, яка згодом швиденько намотується, не пошкоджуючи ікру.
Пам’ятайте, що промивати її можна лише кип’яченою водою яка вистигла. В іншому випадку ікра може біліти.
В результаті цих операцій, ікринки очищаються від плівки, яка абсолютно не потрібна. Промиту сировину можна використовувати для засолювання.
Приступаємо до засолюванні червоної ікри
Взагалі, існує кілька способів, що дозволяють засолити червону ікру в дома. Дуже відомим способом можна назвати той, при якому проводиться заливка спеціальним складом, так званим тузлуком. Його особливість полягає у високій концентрації солі.
Зробити такий розчин для засолу ікри – тузлук дуже просто. У каструлю, як тільки закипить вода, необхідно поступово додавати і перемішувати крупну на 1.5 літра води – 70 грам солі. До того ж, ні в якому разі не купуйте йодовану. Потім отримана рідина охолоджується до кімнатної температури.
Далі необхідно залити підготовлену ікру приготовленим розчином, і залишити приблизно на 5-15 хвилин (все залежить від ваших смакових уподобань), щоб суміш настоялась.
По закінчення зазначеного часового проміжку, растрів віддаляється і викладається на пару годин на рушник. Після ікра промащується оливковою олією і укладається в, попередньо простерилізовані, баночки. Вже заповнені банки ставлять у холодильник.
На цьому процедуру засолювання можна вважати закінченою. І вже через пару годин ви можете зробити собі смачний бутерброд. Однак, слід пам’ятати, що готовий продукт зберігає свіжість лише на пару діб – не більше, так що майте це на увазі. Слід відразу випробувати своє творіння, адже пізніше смак і результат будуть зовсім іншими. Якщо ікри багато, то попередньо розкладайте їх в маленькі баночки, а потім зберігайте їх у морозильній камері.