Скумбрія – одна з тих риб, яка володіє неймовірним смаком і багатим набором корисних властивостей. Вона містить масу різних вітамінів і мікроелементів. При вживанні цієї риби поліпшується робота серця і мозку, як спинного, так і головного, поліпшується пам’ять, відновлюються клітини шкіри, підвищується імунітет. Високий вміст поліненасичених жирних кислот робить цю рибку корисною для всіх, навіть для діточок та вагітних жінок.
У домашніх умовах готувати її можна різними способами: смажити, запікати і варити, але можна і самостійно отримати улюблену солону скумбрію. Тим більше, що зараз часто зустрічаються недобросовісні виробники, які поставляють на ринок не просто несмачну рибу, та й відверто шкідливу. Часто можна нарватися на пересолену або м’яку рибу на торгових прилавках.
Засолена в домашніх умовах, скумбрія має натуральний, ніжний смак і природний аромат. Приготувати її зможе навіть недосвідчена господиня чи господар-рибалка, а сам процес займе не багато часу. Удома можна регулювати рівень «солоності» риби, адже комусь подобається майже несолона риба, а хтось любить солоніше.
Засолка скумбрії в домашніх умовах
Рецепт засолювання скумбрії гранично простий. Беремо свіжоморожену рибу. Розморожуємо. Відрізаємо, як і у будь-якої іншої риби: голову і хвіст. Вичищаємо всі нутрощі і миєму в холодній проточній воді. При бажанні можна відокремити філе: для цього необхідно прибрати плавники, вийняти хребет і зняти шкіру.
Змішуємо склад для засолювання. На 1 кг риби беремо необхідно додати 1 ложку солі і 1 цукру. У цю суміш додаємо спеції:
- або спеціальні для засолювання риби;
- або суміш прованських трав.
З прянощами скумбрія набуває куди більш приємний аромат.
Обсипаємо тушки (філе) риби з усіх боків обраною сумішшю. Укладаємо все це в герметичну посуд (звичайна банка теж підійде) і залишаємо в холодильнику на добу.
Дістаємо скумбрію, промиваємо проточною водою, прибираючи тим самим залишки солі. Ріжемо, викладаємо на тарілку і прикрашаємо, заздалегідь нарізаними, ріпчастою цибулею і шматочками лимона. Оригінальний смак вийде, якщо готову рибу полити соком лимона.
Швидкий і смачний рецепт засолювання
Якщо ж хочеться покуштувати смачної слабосоленої скумбрії в цей же день, тобто, так званий, швидкий рецепт. Для цього готуємо тушку цієї риби як в і першому рецепті, ріжемо на шматочки, невеликих розмірів і складаємо в звичайний поліетиленовий пакет.
Туди ж насипаємо по чайній ложці солі і цукру, парочку лаврових листів, 3 горошини запашного перцю і 5 чорного. Для любителів більш ароматного запаху страви можна додати сушеної гвоздики.
Струшуємо пакет, зав’язуємо і прибираємо на зберігання в холодильник.
І вже після 2 або 3 годин – рибку можна вже пробувати.
Засолена таким способом скумбрія, на смак виходить незвичайно ароматною і ніжною. Єдиний мінус – її не можна зберігати більше доби.
Як приготувати маринад для засолювання скумбрії?
Приготувати цю страву можна також з використанням маринаду. На один літр води беремо:
- чотири столових ложки солі;
- пару столових ложок цукру;
- кілька лаврових листочків;
- трьох горошини запашного перцю і 2 чорного.
Доводимо воду зі спеціями до кипіння, і залишаємо кип’ятити ще 2-3 хвилини. Даємо розсолу охолонути, а після – додаємо пару столових ложок 9% -го оцту. Якщо для розсолу взяти замість води відвар цибулиння, то скумбрія придбає червоно-коричневий відтінок копченої риби.
Очищену і порізану на шматочки скумбрію, або ж її філе, красиво викладаємо в скляну банку і заливаємо готовим маринадом. Витримуємо рибу добу при кімнатній температурі. Потім її можна прибрати в холодильник, але перед цим бажано зняти пробу. Якщо на ваш смак скумбрія не досолена, то треба її залишити в кімнаті ще на деякий час.
Засолити скумбрію по будь-якому з перерахованих вище рецептів можна на будь-яке свято. Швидкий рецепт ідеально підійде для буднів, коли просто захочеться солоної рибки.
І на кінець, хотілося б також порекомендувати статтю, про те, як правильно варити раків.