Напевно, кожен рибалка, хоч раз у своєму житті, пробував смачну копчену рибу, яка володіє приємним золотистим кольором і видає чудовий запах.
Копчення риби – це процес консервування риби за допомогою диму і гарячого повітря, причому найчастіше цьому допомагає спалювання тирси. Якщо ви любите рибні консерви, то можете прочитати і про консервування карася своїми руками. Причому ця тирса повинна не просто горіти, а тліти. Для того щоб процес відбувався правильно, днище коптильні повинно нагріватися до 300 або 350 градусів за Цельсієм, саме при такій температурі, деревина тліє, а з підвищенням температури, вона починає обвуглюватися і виділяти велику кількість шкідливих речовин – канцерогенів, продукти, в цей час знаходяться в коптильні, починають покриватися сажею. Тому все необхідно робити правильно і за інструкцією.
Чому варто користуватися такою коптильнею? Та тому, що без неї дуже важко добитися необхідних результатів, а улов при неправильному приготуванні буде попросту зіпсований. Якщо ви не хочете возитися з копченням то можете просто засолити і засушити рибу.
Деревина для копчення риби
Не секрет, що вид деревини, використовуваний при копченні риби, значно впливає на її смак. Тому найбільш відповідним і нешкідливим деревним паливом – служитиме паливо, зроблене з: яблуні, сливи, горобини, калини, ожини, малини, вільхи, так як в процесі тління, паливо з цих дерев і чагарників не виділяє смолу і шкідливі речовини.
При копченні жирної риби, бажано в коптильню додати гілочки акації, так як вони надають такому виду риб трохи гостроти і вишуканий смак.
Під час підготовки дров і тирси, враховуйте головне правило – вони повинні бути практично одного розміру, так як в найвідповідальніший момент при знятті кришки дрібні шматочки, стружка може спалахнути. Через це на рибі утворюється кірка з сажі, що негативно позначається на смаку. На добре закопченій рибі не повинно бути будь-яких слідів кіптяви, а сама вона повинна вийти золотисто-бронзового кольору.
Якщо ви користуєтеся похідною коптильнею, то в цьому випадку, найкраще підходять нарубані гілки дерев або чагарників, діаметром від 1 – 2,5 см і довжиною до 10 см. Причому можна використовувати як сирі гілки, так і сухі. Завдяки першим, риба набуває терпкий запах і соковитий колір, а другі роблять смак ніжнішим, а колір золотистим. Гілки рівномірно укладаються на дно, причому якщо в коптильні буде багато риби, і вона буде розташовуватися на різних рівнях, то і гілки можна укласти в декілька шарів. Якщо на дні, між гілок – залишилися просвіти – нічого страшного, залишайте як є.
Коптильня з відра своїми руками
Кожен може за короткий час зробити міні коптильню з відра своїми руками. У цьому немає нічого складного, вам знадобиться лише звичайне металеве відро з кришкою. Всередину цього відра можна засунути прутки з гачками, на які потім ви будете вішати рибу, або підібрати решітку і вигнути її за розміром відра. У кришці, бажано зробити невеликий отвір для виходу диму.
У процесі приготування, на дно цього відра насипають шар тирси, стружки, потім ставлять це відро на вогонь і кладуть або підвішують всередину рибу і закривають кришкою.
Якщо не хочете щоб кіптява не дісталася до вашої риби, можете укутати її в марлю.
Відро тримають на вогні до тих пір, поки тирса не почне тліти всередині. Але після того, як вона почала тліти необхідно трохи зменшити вогонь. Коптитися рибка в цьому відрі буде близько півгодини. Коптильня з відра – напевно самий простий спосіб копчення риби в домашніх умовах.
Коптильня своїми руками з бочки
Але що робити, якщо ви наловили дуже багато риби? У відро така кількість не влізе. У цьому випадку краще всього використовувати коптильню з бочки. Як зробити коптильню з бочки своїми руками?
Спочатку, в бочці вирізається дно, потім відкопується яма глибиною 20 см і діаметром трохи більше ніж діаметр бочки. З іншого боку від бочки, на відстані двох – двох з половиною метрів відкопується ще велика яма для вогнища, глибиною 50-60 см. Між бочкою і ямою для багаття прокопується похила канава, яка буде служити димарем. Після того, як багаття горить, його й сам димар накривають листами шиферу, або металу. Правильно зроблена саморобна коптильня з бочки приготує вам рибку дуже смачно.
Холодне копчення риби технологія
Основні способи копчення риби:
- холодне;
- гаряче.
При холодному копченні риби, температура диму повинна бути в межах 20-40 градусів за Цельсієм, тому коптильня для риби холодного копчення повинна бути зроблена правильно. Цей спосіб можна вважати досить трудомістким, так при гарячому копченні риба буде готова вже через пару годин, то при холодному, вона може готуватися кілька діб поспіль. Причому вимагатиме постійного контролю температурного режиму. Холодне копчення найкраще підходить для жирної риби, при цьому, рибу необхідно заготовити. Під заготівлею розуміється засолення риби, вимочування та сушка в прохолодному місці протягом 24 годин. Зате риба приготовлена таким чином зберігається набагато довше.
Зробити коптильню для холодного копчення – можна, але досить складно, оскільки необхідно враховувати велику кількість чинників: температура диму, наявність тяги та інші. Зробити її можна двома варіантами – за допомогою тієї ж залізної бочки і багаття, але з більш довгим димоходом (для того щоб дим в дорозі трохи остигав), а також за допомогою бочки й грубки. В останньому варіанті димоходом служить труба, діаметром 60-120 мм. Причому бажано використовувати довгу трубу, або думати про її охолодження.
Поради з копчення риби в коптильні
– Постійно стежте за температурою всередині коптильні;
– Не використовуйте в якості палива, хвойні дерева, так як в процесі горіння з них виділяється смола, яка додасть гіркоту вашій рибі;
– Після копчення – рибі треба дати висохнути, причому сушити її необхідно при температурі 10-15 градусів, 3-5 днів;
– Намагайтеся відкривати дах і підглядати за процесом приготування якомога рідше, так як це сповільнить час копчення;
Яку коптильню купити
Звичайно ж, використання таких саморобних коптилок є найдешевшим варіантом для копчення риби, проте – не найкращим, тому що не всі фактори при приготуванні можна передбачити, тому якщо є можливість, то придбайте краще готову коптильню. Причому при виборі готової коптильні, враховуйте наступне:
– Товщина стінок хорошою коптильні, повинна становити не менше 4 мм. Так як товщина стінок, безпосередньо впливає на час експлуатації. Адже тонкі стінки можуть через деякий час просто прогоріти або деформуватися. Також звертайте увагу на матеріал, з якого виготовлена коптильня. Бажано придбати коптильню з нержавійки – так як вона в цьому випадку не буде іржавіти. А іржа, як відомо, негативно позначається на смаку продуктів. Але тут є один істотний мінус – вартість коптильні з нержавійки набагато більше, ніж вартість коптильні з чорнової сталі;
– Вибирайте коптильню хоча б середніх розмірів і з декількома секціями, це дасть вам можливість добре розкласти рибу, а й готувати разом з нею овочі, гриби і т.д .;
– Звертайте увагу і на кришки. Так як вони бувають стандартними і з гідрозатвором. Останні трохи важче, але зате не пропускають дим.
– Бажано щоб у вашій коптильні були встановлені температурні датчики;
– Також було б непогано, якби ваша майбутня коптильня мала кілька режимів роботи, а також можливість підтримувати певну температуру, за допомогою регулювання тяги.