Ідеальний рецепт дуже смачної, апетитної форелі, геніальний і дуже простий, як для домогосподарки, так і для справжнього рибалки. Для того щоб запекти форель цілою вам знадобиться аркуш харчової фольги.
Запікаємо цілу форель
Для того щоб запекти цю рибу цілою, нам знадобляться:
- Власне, сама форель вагою близько 600-700 грам – 1 штука;
- Масло – на розсуд оливкове або рослинне – 2 столові ложки;
- Лимон вагою близько 100 грам – 1 штука;
- Зелень (за смаком) кропу і петрушки – 1 невеликий пучок;
- Перець мелений і сіль – додати за смаком.
Готуємо кроками
- Цілу форель вимити в проточній воді, повністю видалити всі нутрощі, зябра і злегка просушити.
- Фольгу бажано скласти в декілька шарів і укласти на неї підготовлену рибу.
- Всередині і зовні необхідно натерти сіллю, перемішаною з меленим перцем.
- Вимитий лимон нарізати кружечками.
- З половини нарізаних кружків вичавити сік і змішати з маслом (рослинним або оливковим).
- Добре обмазати форель лимонно-масляною сумішшю.
- На верхньому боці риби зробити парочку надрізів, невеликого розміру. А потім в ці надрізи вставити лимонні скибочки, під кутом в 45 градусів.
- Зелень необхідно вимити, злегка підсушити і дрібно порубати. Після, цього зеленню необхідно наповнити черевце риби.
- Підвести краї фольги і закріпити її таким чином, щоб риба закривалася з усіх боків.
- Потім необхідно помістити все це, в попередньо розігріту духовку (приблизно до 170-190 градусів).
- В кінці процесу запікання розкрити акуратно фольгу і дати форелі підрум’янитися.
Запікаємо шматочками
Шматочки форелі (слово «шматочки» по-сучасному трактується як «стейк»), запечені по цьому ідеально простому рецепту, виходять дуже смачними і соковитими. Для приготування потрібно зовсім небагато часу і шматок харчової фольги.
Продукти для стейка з форелі для запікання в духовці
- Форель, стейк – 2-3 штуки;
- Сир твердих сортів: пармезан і російський та ін. – По 70-90 грам кожного;
- Ріпчасту цибулю – 1 штука середнього розміру;
- Молочні вершки – 150-200 мл;
- Половинка середнього лимона;
- Зелень: кріп, петрушка;
- Сіль, мелений перець.
Інструкція приготування
- Для початку промиваємо стейки проточною водою.
- Приготувати суміш з свіже молотого перцю, соку половини лимона і солі.
- Шматочки натерти готовою сумішшю і залишити маринуватися приблизно на 20-25 хвилин.
- Цибулину порізати великими кільцями.
- Зробити ємність з фольги, на дно якої укласти кільця цибулі.
- Викласти замариновані стейки, залити все вершками.
- Верх запечатати фольгою.
- «Блюдо» з фольги поставити на деко і засунути в попередньо прогріту до 200-т градусів духовку.
- Сири натерти на тертку, перемішати.
- Приблизно за 8-10 хвилин до кінця процесу запікання відкрити фольгу, посипати стейки сиром і потім знову помістити в духову шафу.
Готову страву можна подавати в тарілках, попередньо рясно посипавши зеленню.
Скільки запікати форель в духовці?
Час запікання безпосередньо залежить від ваги цілої риби або товщини стейків. Наприклад, форель вагою 600-700 грамів відмінно пропікається за 40 хвилин при температурі 150-200 градусів, а стейки товщиною до 5 см – запікаються протягом півгодини.
У висновку, хотілося б вам також порекомендувати прочитати про засолку скумбрії своїми руками.