В’ялена риба – це та риба, яку спочатку солять, а потім в’ялять на повітрі. Для в’ялення, як правило, вибирається жирна риба або риба середньої жирності. Після того як рибу виставляють на повітря, вона під дією тепла, починає зневоднюватися і тоді м’ясо в’яленої риби набуває специфічного смаку. Таку рибу можна приймати в їжу без кулінарної обробки. В’ялена риба є продуктом тривалого зберігання.
Рецепт 1. Рецепт приготування тузлука
Продукти:
- Риба – 1 кг;
- Вода – 3 літри;
- Кам’яна сіль – 2 кг.
Спосіб приготування:
1. Сіль потрібно залити теплою водою, перемішати до повного розчинення солі, після чого остудити.
Концентрацію тузлука потрібно підтримувати постійно, тобто якщо розсіл став мутніти, його потрібно злити і замінити новим.
2. В’ялену рибу приготувати досить просто. Процес приготування такої риби займає кілька днів. Якщо риба дрібна то її можна залишити, як вона є, якщо велика з риби обов’язково потрібно вийняти всі нутрощі і добре промити.
3. Після цього рибу потрібно нанизати через очні отвори на товсту мотузку або пряжу, після чого кінці мотузки потрібно зав’язати. Таким чином, отримуємо зв’язку риби.
4. Потім потрібно приготувати соляний розчин тузлук і влити його в таз.
5. Викладаємо рибу в тузлук і залишаємо на деякий час. За рибою потрібно стежити і коли помітите, що вона стала виступати з розчину на поверхні рідини, її потрібно посипати шаром кам’яної сілі в півтора сантиметри.
6. Для засолювання дрібної риби знадобиться 2 дні, для великої близько тижня. Протягом цього часу рибу кілька разів потрібно перемішати, тобто нижній шар риби підняти нагору, а верхній перемістити в нижню частину розчину. У добре просоленої риби, спинка повинна бути щільна, м’ясо на розрізі має темно-сірий колір.
7. Після того як риба просолилася її промивають чистою прісною водою, знімають утворений слиз і залишки солі. Далі починається процес в’ялення.
Рецепт 2. В’ялення риби
Спосіб приготування:
1. Просолена, промита і обсушена риба вивішується на жердини на свіжому повітрі. Кожна риба повинна висіти вільно і не стикатися з сусідніми рибинами.
2. В’ялити рибу потрібно два – три тижні. Щоб перевірити, що риба вже пров’ялилася потрібно подивитися на її спинку. Вона повинна бути всохла, а м’ясо риби повинно бути дуже пружним і досить жорстким. На розрізі в’ялена риба має жовтувато-рожевий колір. Якщо риба з ікрою, то її колір стає оранжево-червоним.
Зберігання в’яленої риби
1. У скляній банці ставиться палаюча свічка, в цю ж банку потрібно акуратно скласти рибу, таким чином, щоб не погасити свічку. Закручуємо банку і ставити її в прохолодному місці. Після того як кисень закінчиться в банці свічка згасне. В’ялена риба в такій банці може зберігатися кілька місяців.
2. В’ялена риба загортається в папір і виноситься в прохолодне місце.
3. Також зберігають в’ялену рибу в жерстяній банці, закривши її кришкою.
4. Ні в якому разі не потрібно зберігати в’ялену рибу в поліетиленових або целофанових пакетах, так як вона може швидко зіпсується.
Таким чином, можна в’ялити наступні види риби: вобла, карась, рибець, короп, плотва, щука, лящ, судак і інша риба.
Для того щоб в’ялити велику рибу потрібно обов’язково її потрошити, і солити сухим або змішаним посолом. Велику рибу нанизують на зв’язку в кількості чотирьох штук. Таку риба потрібно солити 4-5 днів, в’ялити близько трьох тижнів.
Найкращий час для в’ялення риби – це весна. У цю пору року ще немає спеки, температура повітря тепла, з помірним вітром.