Скумбрія широко застосовується в кулінарії. Ця риба унікальна тим, що вона виходить дуже смачною і живильною при будь-якому варіанті приготування. Скумбрію коптять, солять, маринують, запікають, смажать, тушкують, фарширують і варять. У скумбрії мало кісток, тому з неї можна приготувати фарш для котлет або рибних паличок. Скумбрія – це риба, яка відмінно підходить для консервування в томатному соусі або в олії.
Скумбрія – це риба із сімейства скумбрієвих, яка досягає в довжину від 30 до 60 сантиметрів і має вагу від 500 грам до півтора кілограмів.
Скумбрія водиться в Північному, Балтійському, Мармуровому, Чорному і Середземному морях.
Скумбрія містить: фосфор, натрій, йод і хром, кислоту омега – 3, а також вітаміни РР і В 12.
Рецепт 1. Скумбрія фарширована овочами
Продукти:
- Скумбрія свіжоморожена – 1 кг;
- Помідори – 300 грам;
- Морква – 200 грам;
- Цибуля ріпчаста – 200 грам;
- Часник – 1 головка;
- Рослинна олія – 3 столові ложки;
- Яблучний оцет – 2 столові ложки;
- Зелень петрушки – 1 пучок;
- Прованські трави – 1 столова ложка;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Сіль.
Спосіб приготування:
1. Скумбрію потрібно очистити, випатрати, добре промити і розрізати по спинці.
2. Потім потрібно видалити кістку і обваляти рибу в суміші з рослинної олії, яблучного оцту, солі, чорного меленого перцю і прованських трав.
3. Маринуємо рибу в прохолодному місці протягом однієї години.
4. Цибулю і моркву потрібно очистити, промити і, цибулю нарізаємо тонкими півкільцями, моркву потрібно натерти на крупній тертці. Часник очищаємо і натираємо на дрібній тертці.
5. Помідори потрібно промити, обсушити і нарізати тонкими часточками.
6. Петрушку промиваємо, обсушуємо серветкою і дрібно нарізаємо.
7. Викладаємо в окремий посуд моркву, цибулю, помідори, петрушку, часник солимо і добре перемішуємо.
8. Приготовленою начинкою потрібно нафарширувати скумбрію викласти її на змащений олією лист і запікати протягом 30 хвилин при 180 градусах.
Рецепт 2. Скумбрія, маринована в томатному соусі
Продукти:
- Свіжоморожена скумбрія – 1 кг;
- Томатний соус з овочами чумак – пів банки;
- Аджика гостра – 2 столові ложки;
- Оцет столовий – 1 столова ложка;
- Рослинна олія – 70 мл;
- Італійські трави – 1 столова ложка;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Сіль.
Спосіб приготування:
1. Скумбрію потрібно очистити, видалити нутрощі, добре промити, після чого потрібно вийняти всі кістки, і отримане філе нарізаємо середніми шматочками.
2. В окремий посуд вливаємо оцет, рослинне масло, аджику, томатний соус, додаємо сіль, чорний мелений перець, італійські трави і добре перемішуємо.
3. Потім потрібно змішати приготовану суміш з шматочками скумбрії, викласти в скляну банку, закрити кришкою і поставити в холодильник на 12 годин.
Рецепт 3. Скумбрія, запечена в духовці з майонезом
Продукти:
- Скумбрія – 4 штуки;
- Цибуля ріпчаста – 3 штуки;
- Майонез – 200 мл;
- Рослинна олія – 2 столові ложки;
- Оцет столовий – 1 столова ложка;
- Салат – 1 пучок;
- Зелень петрушки – 1 пучок;
- Чебрець – 1 столова ложка;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Сіль;
- Фольга.
Спосіб приготування:
1. Скумбрію очищаємо, обрізаємо плавники, голову і хвіст, видаляємо нутрощі і дуже добре промиваємо.
2. Цибулю потрібно очистити, промити і нарізати тонкими півкільцями. Змішуємо цибулю з майонезом і маринуємо 3 години.
3. Скумбрію обмазуємо сумішшю з рослинного масла, оцту, чебрецю, солі, чорного меленого перцю і також маринуємо 3 години.
4. Далі розігріваємо духовку до 180 градусів. Потім потрібно розстелити фольгу викласти рибу, зверху цибулю з майонезом, загорнути краї і запікати протягом 30 хвилин. Після цього фольгу потрібно розкрити і запікати ще 10 хвилин.
5. Готову скумбрію потрібно викласти на блюдо з листям салату і посипати рубаною петрушкою.