Скумбрія – це дуже корисна і смачна риба. Але також важливо знати, що не всі способи приготування риби вважаються корисними. Найкращий варіант приготування риби – це запікання в духовці або тушкування.
Цей спосіб зберігає всі корисні живильні речовини, зробить блюдо соковитим, м’яким і апетитним. Скумбрію можна тушити в червоному вині, в білому вині, в томатному соусі, у власному соку і з овочами.
Рецепт 1. Скумбрія, тушкована з овочами в томатному соку
Продукти:
- Скумбрія свіжоморожена – 1 кг;
- Морква – 300 грам;
- Цибуля ріпчаста – 300 грам;
- Помідори свіжі – 1 кг;
- Сметана – 100 мл;
- Вода – 100 мл;
- Зелень кропу – 1 пучок;
- Рослинна олія – 3 столові ложки;
- Італійські трави – 1 столова ложка;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Сіль.
Спосіб приготування:
1. Скумбрію потрібно промити, відрізати плавники і голову, випатрати, почистити і знову добре промити під проточною водою.
2. Потім рибу нарізають на порційні шматочки, солять і обсмажують на олії з обох сторін.
3. Перекладаємо обсмажену рибу на тарілку.
4. Цибулю і моркву потрібно почистити промити і нарізати маленькими кубиками.
5. Помідори також промиваємо і подрібнюємо за допомогою блендера.
6. Викладаємо в сковороду з рослинним маслом моркву і цибулю і обсмажуємо протягом 5 хвилин, після чого додаємо подрібнені помідори і тушкуємо ще 10 хвилин.
7. Викладаємо скумбрію в сковороду з томатною заправкою і перемішуємо.
8. Далі вливаємо в сковороду воду, сметану, приправляємо італійським травами, чорним меленим перцем, солимо, перемішуємо і тушкуємо все разом протягом 5-7 хвилин.
9. Кріп потрібно промити, обсушити паперовим рушником і посипати в уже готову страву.
Рецепт 2. Скумбрія, тушкована в червоному вині
Продукти:
- Скумбрія філе – 1 кг;
- Борошно пшеничне – 200 грам;
- Цибуля ріпчаста – 200 грам;
- Рослинна олія – 4 столові ложки;
- Червоне сухе вино – 200 мл;
- Свіжі помідори -500 грам;
- Салат – 2 пучка;
- Зелень кропу – 1 пучок;
- Зелень петрушки – 1 пучок;
- Італійські трави – 1 столова ложка;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Сіль.
1. Філе скумбрії промиваємо, обсушуємо і нарізаємо невеликими шматочками.
2. Потім потрібно змішати сіль, чорний мелений перець, італійські трави і перемішуємо з нарізаною рибою.
3. Далі ставимо сковороду на вогонь, вливаємо олію, обвалюють скумбрію в борошні й обсмажуємо її з обох боків до золотистого кольору.
4. Цибулю очищаємо, промиваємо та нарізаємо тонкими кільцями.
5. Обсмажену скумбрію потрібно викласти в сотейник, додати цибулю, влити 100 мілілітрів бульйону, і червоне сухе вино.
6. Приправляємо рибу чорним меленим перцем, італійським травами, солимо і тушкуємо протягом 20 хвилин.
7. Кріп, петрушку і салат потрібно промити і обсушити.
8. Після чого листя салату викладаємо на блюдо.
9. Кріп і петрушку потрібно дрібно нарізати.
10. Помідори промиваємо та нарізаємо кільцями.
11. Готову скумбрію викладають на блюдо з салатом, посипають рубаною зеленню і по контуру страви обкладають помідорами.
Рецепт 3. Скумбрія, тушкована, в білому вині
Продукти:
- Філе скумбрії – 1,5 кг;
- Біле сухе вино – 200 мл;
- Цибуля ріпчаста – 200 грам;
- Масло вершкове – 200 грам;
- Соус каперси – 200 мл;
- Лавровий лист – 3 штуки;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Сіль.
Спосіб приготування:
1. Філе скумбрії потрібно добре промити, обсушити паперовим рушником, посолити, поперчити з усіх боків і нарізати на порційні шматочки.
2. Цибулю очищаємо, промиваємо та нарізаємо тонкими півкільцями.
3. На дно каструлі викладаємо рибу, потім цибулю, потім викладаємо вершкове масло і вливаємо біле сухе вино.
4. Накриваємо, каструлю кришкою ставимо її на вогонь і тушкуємо скумбрію у вині протягом 20 хвилин, на середньому вогні.