Більшість класичних рецептів приготування юшки можна умовно розділити на три види:
- білу (юшка з риб з білим м’ясом – окунь, йорж, судак);
- чорну (коли використовується сазан, карась, короп або ж краснопірка);
- червону (у випадку якщо застосовується білуга, нельма, осетер, лосось або сьомга).
Сьогодні мова піде про приготування юшки з червоної риби.
Так з чого ж необхідно почати приготування цієї страви? Яку рибу краще вибрати? І скільки варити рибу в юшці?
Для приготування юшки краще вибрати посуд не схильний до окислення (глиняний або емальований). Яку рибу вибрати для приготування страви повністю залежить від особистих смаків кулінара і переваг шанувальників його мистецтва.
Наскільки довго необхідно варити рибу визначається не її сортом, а тим наскільки дрібно вона порізана. Важливо щоб м’ясо вийшло м’яким, але не перетравленим, пухким або розм’яклим.
В процесі приготування юшки застосовується цілий ряд усіляких приправ, спецій і прянощів. Їх вибір теж буде залежати від смакових пристрастей кожного окремого гурмана.
Найкращим чином для юшки підходить стандартний набір приправ: чорний перець, лавровий лист, всіляка зелень (кріп, петрушка, цибуля). Але ніхто не забороняє використовувати й інші приправи. Головне не переборщити з їх кількістю.
Процес приготування юшки
Отже, як же виходить смачна юшка з червоної риби? Наведемо один з популярних рецептів цієї страви (дозування інгредієнтів визначайте, виходячи з власних уподобань, бажань і потреб):
- Беремо обрану вами рибу (наприклад, лосось). Ретельно миємо її в проточній воді, чистимо від тельбуха (видаляємо нутрощі), відокремлюємо голову і хвіст. Потім нарізаємо рибну тушку шматочками необхідних для вас розміром.
- Кладемо нарізану рибу (разом з головою і хвостом) в чисту каструлю, заповнюємо її холодною водою і відправляємо на розігріту плиту. Як тільки вода почне кипіти, силу вогню потрібно зменшити і при такій температурі варити рибу близько 10-15 хвилин, попередньо поклавши в каструлю лавровий лист і посоливши воду за смаком. При цьому не потрібно забувати прибирати ложкою пінку, що утворюється в процесі варіння.
- Поки буде готуватися риба, потрібно помити, почистити і нарізати кубиками овочі. У цьому випадку ми використовуємо картоплю, моркву і ріпчасту цибулю.
- Після готовності риби, потрібно витягнути її з каструлі і акуратно відокремити м’якоть м’яса від кісток, а бульйон процідити через сито.
- Потім знову заливаємо бульйон в каструлю, ставимо на максимальний вогонь, щоб довести бульйон до кипіння, і складаємо раніше нарізані овочі. Варимо їх близько 10-15 хвилин на середньому вогні. Після цього додаємо туди зварену м’якоть риби і заправляємо видавленим або подрібненим на тертці часником і запашним перцем.
- Дану заправку варимо ще близько 5 хвилин. Знімаємо пробу смакових якостей страви. При необхідності злегка досолюємо бульйон. Після чого вимикаємо вогонь, щільно закриваємо каструлю кришкою і залишаємо для томління і настою на 10-15 хвилин. Чекаємо.
- Після цього переходимо до самої приємної процедури – розливаємо зварену юшку по тарілках, посипаємо зверху нарізаною зеленню і приступаємо до довгоочікуваної трапези.
Юшка з голів червоної риби (без використання рибної тушки) готується аналогічним способом і виходить не менш смачною.