Страви з риби в домашніх умовах

Як приготувати ікру щуки в домашніх умовах

Щуча ікра є відомим делікатесом ще з часів стародавньої Русі. Адже за своєю цінністю вона перевершує червону і чорну ікру в кілька разів, а її вітамінно-мінеральний склад багатий сполуками природного походження.

Чим же корисна ікра щуки?

Завдяки тому, що у складі ікри щуки міститься дуже низька кількість жиру (всього 1,5%), її вважають дієтичним продуктом. До її складу входять легко засвоювані мінеральні речовини і лецитин, тому вона рекомендована для включення в дієтичне харчування ослабленим людям і пацієнтам у післяопераційний період. Крім того, до основних корисних властивостей щучої ікри можна віднести:

  • зміцнення імунітету завдяки насиченню організму біологічно активними речовинами;
  • благотворний вплив на серцево-судинну систему, поліпшення кровообігу, нормалізація артеріального тиску, підвищення рівня гемоглобіну;
  • поліпшення роботи нервової системи, надання позитивного впливу на роботу головного мозку;
  • поліпшення стану шкірного покриву (дерми), зміцнення нігтів і волосся;

захист організму від передчасного старіння.

Попередня обробка

Ікру щуки називають класикою української кухні, і в сучасній кулінарії вона знайшла досить таки широке застосування. Її подають у вигляді самостійної закуски, а також як начинку для бутербродів, з неї готують легкі соуси для заправки салатів (з морепродуктів) і багато іншого.

Для того щоб правильно приготувати щучу ікру її слід спочатку ретельно обробити. Як відомо ікра щуки знаходиться в оболонці, тому на початку її потрібно очистити від цієї оболонки. Існує кілька способів:

  1. Використовувати звичайну м’ясорубку. При цьому вся плівка намотається на ніж, а ікра пройде через отвори.
  2. Протерти ікру через сито. Ікра при цьому продавиться через осередки, а плівка залишиться на ситі.
  3. Використовувати вилку, працюючи нею як коловоротом. У такому випадку плівка намотається на вилку.

Після того як ікра очищена від плівки, її слід промити водою і процідити через сито (бажано щоб у сита були дрібні осередки).

Як посмажити ікру щуки?

Саме головне в прожарюванні ікри це час її приготування. Просмажена ікра не повинна бути сухою і жорсткою. Для її приготування знадобиться:

  • 500 грам ікри в плівці;
  • 3 столові ложки борошна і сіль за смаком;
  • рослинна олія.

У борошно додати сіль, ікру обваляти в борошні й з кожного боку обсмажити на маслі (рослинному) по 2 хвилини. Потім на слабкому вогні під кришкою (приблизно 5 – 7 хвилин) довести ікру до готовності.

Як правильно засолити щучу ікру?

При засолюванні щучої ікри слід використовувати певну пропорцію: на 1 кілограм ікри – 30 грам солі. Використовуйте найсмачніші і прості рецепти. До речі, про засолку червоної ікри ви можете дізнатися тут.

  • ікра – 500 грам;
  • сіль – приблизно 1 столова ложка;
  • масло рослинне – 100 мл.
В підготовлену ікру додаємо сіль і збиваємо виделкою (міксером можна) приблизно хвилин п’ятнадцять, до появи пінки. Після чого додаємо 2/3 рослинного масла і продовжуємо перемішувати. Залишаємо ікру «у спокої» до повного розчинення солі і поступового загустіння ікри. Коли ікра загусне, перекладаємо її в скляний посуд, заливаємо зверху рослинним маслом яке залишилося, ставимо в холодне місце. Через три дні ікра готова.

You may also like

Comments are closed.