Щуча ікра є відомим делікатесом ще з часів стародавньої Русі. Адже за своєю цінністю вона перевершує червону і чорну ікру в кілька разів, а її вітамінно-мінеральний склад багатий сполуками природного походження.
Чим же корисна ікра щуки?
Завдяки тому, що у складі ікри щуки міститься дуже низька кількість жиру (всього 1,5%), її вважають дієтичним продуктом. До її складу входять легко засвоювані мінеральні речовини і лецитин, тому вона рекомендована для включення в дієтичне харчування ослабленим людям і пацієнтам у післяопераційний період. Крім того, до основних корисних властивостей щучої ікри можна віднести:
- зміцнення імунітету завдяки насиченню організму біологічно активними речовинами;
- благотворний вплив на серцево-судинну систему, поліпшення кровообігу, нормалізація артеріального тиску, підвищення рівня гемоглобіну;
- поліпшення роботи нервової системи, надання позитивного впливу на роботу головного мозку;
- поліпшення стану шкірного покриву (дерми), зміцнення нігтів і волосся;
захист організму від передчасного старіння.
Ікру щуки називають класикою української кухні, і в сучасній кулінарії вона знайшла досить таки широке застосування. Її подають у вигляді самостійної закуски, а також як начинку для бутербродів, з неї готують легкі соуси для заправки салатів (з морепродуктів) і багато іншого.
Для того щоб правильно приготувати щучу ікру її слід спочатку ретельно обробити. Як відомо ікра щуки знаходиться в оболонці, тому на початку її потрібно очистити від цієї оболонки. Існує кілька способів:
- Використовувати звичайну м’ясорубку. При цьому вся плівка намотається на ніж, а ікра пройде через отвори.
- Протерти ікру через сито. Ікра при цьому продавиться через осередки, а плівка залишиться на ситі.
- Використовувати вилку, працюючи нею як коловоротом. У такому випадку плівка намотається на вилку.
Після того як ікра очищена від плівки, її слід промити водою і процідити через сито (бажано щоб у сита були дрібні осередки).
Як посмажити ікру щуки?
Саме головне в прожарюванні ікри це час її приготування. Просмажена ікра не повинна бути сухою і жорсткою. Для її приготування знадобиться:
- 500 грам ікри в плівці;
- 3 столові ложки борошна і сіль за смаком;
- рослинна олія.
У борошно додати сіль, ікру обваляти в борошні й з кожного боку обсмажити на маслі (рослинному) по 2 хвилини. Потім на слабкому вогні під кришкою (приблизно 5 – 7 хвилин) довести ікру до готовності.
Як правильно засолити щучу ікру?
При засолюванні щучої ікри слід використовувати певну пропорцію: на 1 кілограм ікри – 30 грам солі. Використовуйте найсмачніші і прості рецепти. До речі, про засолку червоної ікри ви можете дізнатися тут.
- ікра – 500 грам;
- сіль – приблизно 1 столова ложка;
- масло рослинне – 100 мл.