Страви з риби в домашніх умовах

Як приготувати судака

Судак – це хижа риба з ніжним філе і невеликою кількістю кісток. Біле м’ясо судака дуже цінне і страви з нього популярні в багатьох країнах. З філе судака готують холодець, фарш, юшку, начинку для пирогів. Цю рибу можна запікати в духовці, коптити, варити і смажити. Дуже смачна страва виходить з фаршированого судака, запеченого в духовці.

Перед початком приготування судака обробляють, відрізають плавники і голову, видаляють нутрощі. У судака є жорсткий плавник. Щоб його видалити рибу потрібно помістити в окріп на одну хвилину. Коли риба розділена на порційні шматки її потрібно, зварити. Варять судака протягом двадцяти хвилин. Судака можна приготувати ще в такий спосіб. Спочатку рибу смажать на сковороді до утворення рум’яної скоринки, потім запікають у духовці протягом 10 хвилин.

М’ясо судака – це дієтичний продукт, так як воно не жирне і дуже поживне. У м’ясі судака також велика кількість білка більш ніж 80%. У білому м’ясі судака знаходяться дуже важливі для людини мінеральні речовини, серед них – фосфор, йод і калій.

Якщо смаженого судака перед подачею на стіл полити розтопленим вершковим маслом – то страва набуде більш насичений смак.

Для приготування заливного відварюють судака цілком і якщо бульйон, стає мутним, в нього додають яєчний білок. Для цього яєчний білок вливають в остиглий бульйон і перемішують. Після цього бульйон потрібно поставити на вогонь варити 15 хвилин, зняти з вогню, знову остудити і процідити в іншу каструлю через марлеву тканину.

Варіанти приготування судака смачно:

1. Судака запікають у фользі в духовці. Для цього судака обробляють, добре промивають, солять, приправляють спеціями для риби, загортають у фольгу і запікають у духовці до готовності. Таким же чином можна приготувати фаршированого судака. Рибу фарширують зеленню петрушки, помідорами, болгарським перцем і ріпчастою цибулею.

2. У корейській кухні є дуже смачний рецепт приготування судака, який називається «Салат із судака в сметані». Судака обробляють, промивають, і нарізають на невеликі шматочки. Після рибу умочують в борошні і обсмажують на олії. Обсмажену рибу викладають в форму, зверху потрібно покласти нарізане варене яйце і обсмажену ріпчасту цибулю, нарізану півкільцями. Потім блюдо потрібно полити сметаною, посипати тертим твердим сиром і полити розтопленим вершковим маслом. Форму з рибою поміщаємо в розігріту духовку і запікаємо протягом 15 хвилин. Готову страву потрібно посипати рубаною петрушкою і кропом.

3. Судака можна потушити в сметані. Для цього рибу обробляють, промивають і нарізають шматочками. Потім рибу потрібно викласти в змащений вершковим маслом сотейник, зверху викласти картоплю, нарізану кружечками, потім рибу і знову картопля. Кожен шар потрібно посолити і поперчити. Після цього все потрібно залити сметаною, розтопленим вершковим маслом і тушити на невеликому вогні при закритій кришці до готовності. При подачі на стіл блюдо посипають рубаною петрушкою.

4. Можна приготувати філе з судака по-угорськи. М’ясо риби потрібно відварити в підсоленій воді до готовності. У сотейнику обсмажуємо дрібно нарізану цибулю на вершковому маслі, після чого додаємо пасероване борошно, сметану, паприку мелену, трохи підсоленої води і тушкувати 5 хвилин. Філе судака викладають на блюдо і поливають соусом.

Судак під соусом

Продукти:

  • Судак – 700 грам
  • Вершкове масло – 100 грам
  • Печериці – 200 грам
  • Борошно пшеничне – 1 столова ложка
  • Цибуля ріпчаста – 200 грам
  • Сметана – 100 мл
  • Зелень петрушки – 1 пучок
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль

Спосіб приготування:

1. Судака потрібно обробити, добре промити і нарізати на порційні шматочки.

2. Викладаємо рибу на деко, змащене вершковим маслом, солимо і запікаємо в духовці до готовності.

3. Далі потрібно приготувати соус. Для цього потрібно очистити, гриби і цибулю, після чого їх промиваємо та нарізаємо маленькими кубиками.

4. Сковороду розігріваємо, розтоплюємо вершкове масло і обсмажуємо гриби протягом 4 хвилин, потім додаємо цибулю і смажимо ще 5 хвилин.

5. Після цього потрібно влити 200 мілілітрів бульйону, додати борошно і все дуже добре перемішати.

6. Потім вливаємо сметану доводимо до кипіння і знімаємо з вогню.

7. Перед подачею на стіл судака поливаємо соусом і посипаємо подрібненою петрушкою.

You may also like

Comments are closed.