Сьомга – це дуже корисна червона риба. Філе сьомги ніжне, смачне і апетитне. Найпоширенішим блюдом з цієї риби вважається стейк із сьомги, приготовлений, всілякими способами. Стейк з сьомги запікають у духовці, смажать на грилі, на вугіллі і, звичайно ж, найпростіший і найпопулярніший спосіб приготування риби – це смажений на сковороді стейк із сьомги.
Для приготування страв із сьомги краще вибирати охолоджені стейки так як вони виходять більш соковитими. Якщо в продажу не опиниться стейків, а вони дуже вам потрібні, то можна купити цілу рибу, яку потрібно почистити, промити і нарізати на шматочки товщиною близько 2-3 сантиметри.
Для приготування стейків з сьомги часто використовують маринад, в який входять найчастіше лимонний сік, оливкова олія, мускатний горіх, білий мелений перець, італійські трави та інші. Рибу змащують отриманим маринадом і витримують у маринаді протягом декількох годин. Після цього сьомгу піддають термічній обробці.
Також для стейків готують різні соуси. Один з них, наприклад, складається з сметани, соєвого соусу і каррі.
Щоб посмажити стейк на сковороді, потрібно розігріти олію, викласти рибу і обсмажувати з кожного боку по 30-50 секунд на сильному вогні. Після цього обсмажуємо рибу на середньому вогні по 5 хвилин з кожного боку. Дуже важливо перевертати сьомгу акуратно і повільно, щоб м’ясо не розвалилося, і стейк не перетворився в потворну масу.
Щоб приготувати сьомгу на грилі, стейки викладають на решітку і обсмажують з кожного боку по 7 хвилин. Протягом запікання риби на грилі її потрібно поливати маринадом, щоб риба не висохла, а залишалася соковитою і ніжною.
Перед подачею на стіл, приготовані стейки викладають на блюдо з листям салату, прикрашають часточками лимона, поливають соусом і посипають рубаною зеленню.
Рецепт 1. Стейк сьомги, запечений в духовці з печерицями під сирною скоринкою
Продукти:
- Стек із сьомги – 4 штуки;
- Печериці – 300 грам;
- Цибуля порей – 200 грам;
- Твердий сир – 150 грам;
- Бальзамічний оцет – 3 столові ложки;
- Оливкова олія – 2 столові ложки;
- Італійські трави – 1 столова ложка;
- Зелень петрушки – 1 пучок;
- Листя салату – 1 пучок;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Сіль.
Спосіб приготування:
1. Стейки сьомги потрібно промити і обсушити, після чого натерти сіллю і чорним меленим перцем.
2. Далі змішуємо оливкову олію, бальзамічний оцет, італійські трави, змащуємо сьомгу і маринуємо рибу в холодильнику протягом 3 годин.
3. Печериці очищаємо, промиваємо та нарізаємо тонкими скибочками.
4. Цибулю порей потрібно промити, обсушити і нарізати тонкими кільцями.
5. Петрушку і салат також промиваємо і обсушуємо.
6. Петрушку потрібно дрібно нарізати.
7. Сир натираємо на дрібній тертці.
8. Після цього розігріваємо духовку до 180 градусів, змащуємо деко оливковою олією і викладаємо, мариновані стейки.
9. На стейки потрібно рівними і однаковими шарами викласти спочатку гриби, посолити і поперчити, потім цибулю порей.
10. Запікаємо рибу з грибами протягом 30 хвилин, після чого кожен стейк щедро посипаємо тертим сиром і запікаємо ще 10 хвилин.
11. Готову рибу потрібно викласти на блюдо з листям салату і посипати рубаною петрушкою.
Рецепт 2. Стейк з сьомги
Продукти:
- Сьомга – 500 грам;
- Сметана – 50 грам;
- Майонез – 50 грам;
- Твердий сир – 100 грам;
- Лимонний сік – 2 столові ложки;
- Зелене яблуко – 1 штука;
- Рослинна олія – 3 столові ложки;
- Зелень петрушки – 1 пучок;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Сіль.
Спосіб приготування:
1. Філе сьомги потрібно промити обсушити і замаринувати в лимонному соку з сіллю і чорним меленим перцем на 40 хвилин.
2. Після цього сьомгу нарізаємо на порційні шматки і обсмажуємо на грилі.
3. Яблуко потрібно промити, нарізати шматочками і полити лимонним соком.
4. Майонез потрібно змішати зі сметаною.
5. Сир натираємо на дрібній тертці.
6. Далі мариновану сьомгу потрібно викласти на змащене олією деко, викласти зверху яблука, полити соусом зі сметани і майонезу і посипати тертим сиром.
7. Запікаємо сьомгу протягом 30 хвилин при 180 градусах.