Страви з риби в домашніх умовах

Як приготувати смачний балик з риби самостійно

Балик здавна вважається вельми делікатесним блюдом, яке відрізняється чудовим ароматом і смаком. Балик можна приготувати самостійно в домашніх умовах, від цього він тільки виграє і стане ще смачніше.

Що нам знадобиться?

Для того щоб зробити балик з риби необхідно запастися наступними обов’язковими інгредієнтами:

  • Сіль крупнозерниста (найкраще підійде не йодована);
  • Риба, яка володіє високою жирністю (як правило, для балику вибирається особина із сімейства осетрових);
  • Спеції за Вашим смаком (в класичному варіанті це чорний і запашний не молотий перці);
  • Пікантну нотку додасть використання гвоздики і лаврового листа;
  • І саме останнє це селітра, яка розраховується у співвідношенні на 1 кг взятої риби йде 1 г селітри.

Приготування балику з риби

На самому початку необхідно рибу очистити і видалити з неї хребет, не забуваючи при цьому видалити хвіст. Потім слід промити її проточною водою. Посуд, у якій буде проходити приготування краще простерилізувати і добре просушити. Після цього викласти в нього підготовлену рибу, присипавши її, зробленою заздалегідь, сумішшю. До складу цієї суміші входять всі, перераховані раніше, інгредієнти. Пересипати рибу сумішшю необхідно так, щоб шматки не стикалися між собою і не торкалися стінок посуду.

Хороша просолка риби займає близько 8 днів. Хоча цей термін може збільшуватися. Він знаходиться в прямій залежності від кількості і товщини риби, природно, чим риба більше, тим довше відбувається засолка. Якщо приготування балику припадає на теплу пору року, в цьому випадку, навіть мінімальний термін збільшується до двох тижнів.

Після проходження певного часу риба очищається від залишків солі, і вимочується у воді кілька днів. Ця процедура необхідна для видалення надлишків солі.

Дальше шматочки розвішуються в добре провітрюваному приміщенні, захищеному від попадання снігу або дощу. Для оберігання пошкодження риби комахами вона оточується марлею або спеціалізованою сіткою. У приміщенні по можливості повинна підтримуватися однакова середня температура, яка не є високою або низькою. Найоптимальнішим буде варіант, коли хоча б пару годин за день балик буде перебувати під впливом прямих сонячних променів.

У випадку, коли по проходженню перших трьох днів з початку подібного процесу на балику утворилася хороша щільна скоринка, то можна сказати, що основна робота закінчена, і така риба не зіпсуватися. Середній термін дозрівання балику становить близько 4 тижнів.

You may also like

Comments are closed.