Скумбрія – це дуже смачна, жирна і корисна риба, яку можна приготувати різними способами. Найчастіше можна зустріти в’ялену, копчену або малосольного скумбрію. Але також на ринку можна придбати свіжоморожену рибу і запекти її в духовці, посмажити або потушити.
Страви з скумбрії можна урізноманітнити додаванням різних продуктів, тим самим зробити їх з великою кількістю вітамінів і ще корисніше. Тут мова піде про приготування скумбрії з овочами. Овочі надають рибі свій аромат, сік і приємний смак. Сама скумбрія виходить дуже соковитою, насиченою і апетитною.
Рецепт 1. Скумбрія, тушкована з овочам
Продукти:
- Філе скумбрії – 3 штуки;
- Помідори – 500 грам;
- Кабачки – 500 грам;
- Цибуля ріпчаста – 200 грам;
- Морква – 300 грам;
- Часник – пів головки;
- Біле сухе вино – 200 мл;
- Рослинна олія – 6 столових ложок;
- Орегано – 1 чайна ложка;
- Чебрець – 1 чайна ложка;
- Душиця – 1 чайна ложка;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Сіль.
Спосіб приготування:
1. Філе скумбрії потрібно добре промити, обсушити паперовим рушником і нарізати на порційні шматочки.
2. Змішуємо сіль, чебрець, душицю, орегано, чорний мелений перець і перемішуємо з рибою.
3. Далі потрібно розігріти сковороду, влити рослинне масло і обсмажити скумбрію з двох сторін.
4. Цибулю, моркву і часник потрібно очистити, промити і нарізати маленькими кубиками.
5. Помідори і кабачки також промиваємо, обсушуємо і нарізаємо невеликими кубиками.
6. В іншу сковороду потрібно влити рослинне масло, поставити на вогонь і викласти цибулю, моркву і часник.
7. Обсмажуємо овочі протягом 5 хвилин, після чого додаємо кабачки з помідорами, солимо, перчимо, додаємо запашні трави і тушкуємо все разом ще 10 хвилин.
8. Після цього викладаємо в сковороду з овочами обсмажену скумбрію, вливаємо біле сухе вино і тушкуємо рибу з овочами протягом 7 хвилин на середньому вогні.
Рецепт 2. Скумбрія, запечена з овочами в рукаві
Продукти:
- Скумбрія свіжоморожена – 2 штуки;
- Картопля – 800 грам;
- Морква – 400 грам;
- Цибуля ріпчаста – 300 грам;
- Лимон – 1 штука;
- Рослинна олія – 3 столові ложки;
- Орегано – 1 чайна ложка;
- Прованські трави – 2 столові ложки;
- Перець чорний мелений – за смаком;
Сіль.
1. Скумбрію розморожуємо, промиваємо, відрізаємо голову і плавники, видаляємо нутрощі і добре промиваємо.
2. Потім рибу потрібно нарізати на порційні шматочки.
3. Далі з лимона видавлюємо сік, додаємо рослинне масло, прованські трави, сіль, орегано, чорний мелений перець і перемішуємо з рибою.
4. Маринуємо скумбрію протягом однієї години в прохолодному місці.
5. Картоплю, моркву і цибулю потрібно почистити і промити.
6. Потім картоплю з морквою потрібно нарізати тонкими кільцями, цибулю тонкими півкільцями і перемішати з лимонним соком.
7. Після цього картоплю, моркву і цибулю потрібно скласти в окремий посуд, посипати прованськими травами, сіллю, чорним меленим перцем і перемішати.
8. У рукав для запікання викладаємо овочі, скумбрію, закріплюємо спеціальними зажимами і відправляємо в духовку.
9. Запікати рибу треба протягом однієї години при 180 градусах.