Скумбрія – це дуже корисна, смачна і легко засвоювана риба, яка містить в собі білок, вітамін Д, А, вітаміни групи В, нікотинову кислоту і жирні кислоти Омега-3. Скумбрія багата такими корисними мікроелементами як цинк, фтор, магній, натрій, калій, кальцій, йод і фосфор.
Регулярне вживання скумбрії є відмінною профілактикою, серцево-судинних захворювань і захворювань судин. Скумбрію рекомендують їсти майбутнім матерям.
З скумбрії готують багато різних страв, але основним рецептом її приготування традиційно вважається соління. Малосольна скумбрія виходить дуже смачною. Її можна подати як самостійне блюдо або зробити з неї бутерброди.
Продукти:
- Скумбрія свіжа – 1 кг;
- Цукровий пісок – 100 грам;
- Вода – 1 літр;
- Запашний перець горошком – 20 штук;
- Лавровий лист – 5 штук;
- Гвоздика – 4 штуки;
- Коріандр мелений – 1 столова ложка;
- Сіль – 100 грам;
Для маринаду:
- Рослинна олія – 4 столові ложки;
- Бальзамічний оцет – 3 столові ложки;
- Лимонний сік – 3 столові ложки;
- Перець чилі – 1 невеликий стручок;
- Цибуля ріпчаста – 1 штука;
- Цибуля червона – 2 штуки;
- Зелень петрушки – 1 пучок;
- Зелень кропу – 1 пучок;
- Цукор – 1 чайна ложка;
Перець чорний мелений – за смаком.
1. Скумбрію потрібно добре почистити, промити і обсушити паперовим рушником.
2. У каструлю потрібно влити воду і додати гвоздику, коріандр, лавровий лист, перець горошком, сіль, цукор і поставити на вогонь.
3. Доводимо маринад до кипіння, знімаємо з вогню і ставимо на холод.
4. Коли маринад охолоне ним потрібно залити рибу, накрити кришкою і витримати протягом двох днів в холодильнику.
5. Далі потрібно приготувати оригінальний маринад. Для цього в окремий посуд вливаємо лимонний сік, бальзамічний оцет, рослинне масло і додаємо цукровий пісок і чорний мелений перець.
6. Цибулю ріпчасту і червону потрібно почистити, промити і нарізати тонкими півкільцями.
7. Кріп і петрушку промиваємо, обсушуємо і крупно нарізаємо.
8. Перець чилі промиваємо і дуже дрібно нарізаємо.
9. Цибулю, перець чилі, петрушку і кріп потрібно викласти в маринад і добре перемішати.
10. Коли риба просолиться, її потрібно промити, обсушити і нарізати середніми шматочками.
11. Після цього скумбрію викладають в скляну банку, заливають маринадом, накривають кришкою і ставлять в холодильник.
12. Риба буде готова через 3 години.