Скумбрія – це дуже корисна, жирна і смачна риба. Скумбрію готують різними способами. Її запікають у духовці, фарширують, смажать, тушкують, запікають у фользі або в рукаві. Риба, запечена в рукаві, виходить дуже соковитою, так як вся волога і сік в процесі приготування не випаровується і не висихає, а залишається в рукаві. Завдяки цьому скумбрія виходить дуже смачною, насиченою і апетитною.
Рецепт 1. Скумбрія, запечена в рукаві з овочами
Продукти:
- Скумбрія – 1 кг;
- Цибуля ріпчаста – 300 грам;
- Морква – 200 грам;
- Картопля – 300 грам;
- Зелень кропу – 1 пучок;
- Зелень петрушки – 1 пучок;
- Італійські трави – 1 столова ложка;
- Рослинна олія – 2 столові ложки;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Сіль.
Спосіб приготування:
1. Скумбрію потрібно очистити, добре промити і натерти сумішшю з солі, італійських трав і чорного меленого перцю.
2. Цибулю очищаємо, промиваємо та нарізаємо тонкими півкільцями.
3. На рибі потрібно зробити надрізи, в які вставляємо півкільця цибулі.
4. Картоплю і моркву очищаємо, промиваємо та нарізаємо маленькими кубиками.
5. Далі до овочів потрібно додати італійські трави, сіль, чорний мелений перець, рослинне масло і перемішати.
6. Скумбрію і овочі викладаємо в рукав для запікання і залишаємо в прохолодному місці на одну годину.
7. Далі потрібно розігріти духовку до 200 градусів і запікати рибу з овочами протягом 30-40 хвилин.
8. Кріп і петрушку потрібно промити, обсушити паперовим рушником і крупно нарізати.
9. Готову рибу викладаємо на блюдо і посипаємо рубаною зеленню.
Рецепт 2. Скумбрія, фарширована грибами, сиром і зеленню, запечена в рукаві
Продукти:
- Скумбрія – 3 тушки;
- Печериці – 400 грам;
- Цибуля ріпчаста – 200 грам;
- Вершкове масло – 50 грам;
- Твердий сир – 200 грам;
- Бальзамічний оцет – 2 столові ложки;
- Журавлина – 100 грам;
- Італійські трави – 1 столова ложка;
- Оливкова олія – 2 столові ложки;
- Цибуля порей – 200 грам;
- Огірки свіжі для прикраси – 400 грам;
- Лимон – 2 штуки;
- Зелень кропу – 1 пучок;
- Зелень петрушки – 1 пучок;
- Базилік – 1 пучок;
- Салат – 1 пучок;
Перець чорний мелений – за смаком.
1. Тушки скумбрії потрібно добре почистити і промити під проточною водою.
2. Далі потрібно приготувати маринад. Для цього журавлину потрібно розім’яти товкачем або виделкою, додати бальзамічний оцет, сіль, чорний мелений перець, італійські трави і перемішати.
3. Обмащуємо рибу маринадом з усіх боків і маринуємо в холодильнику протягом 3 годин.
4. Цибулю потрібно почистити, промити і нарізати маленькими кубиками.
5. Печериці промиваємо, обсушуємо і також нарізаємо маленькими кубиками.
6. На сковороді потрібно розтопити вершкове масло викласти гриби і цибулю і обсмажити до готовності, після чого посолити і поперчити.
7. Твердий сир натираємо на дрібній тертці.
8. Цибулю порей, кріп і петрушку промиваємо, обсушуємо паперовим рушником і цибулю порей потрібно, нарізати тонкими півкільцями, кріп і петрушку дуже дрібно.
9. Далі в окремий посуд викладаємо обсмажені гриби і цибулю, половину нарізаної зелені, тертий сир і добре перемішуємо.
10. Потім дістаємо рибу, з холодильника фаршируємо її приготовленою начинкою, викладаємо в рукав для запікання і запікаємо протягом 30 хвилин при 200 градусах.
11. Листя салату промиваємо, обсушуємо і викладаємо на блюдо.
12. Огірки потрібно промити і нарізати косими кільцями.
13. Лимон також промиваємо та нарізаємо дуже тонкими півкільцями.
14. Готову скумбрію потрібно викласти на блюдо, застелене салатом і посипати другою половиною рубаної зелені.
15. Навколо риби по контуру страви потрібно викласти нарізані огірки і прикрасити місцями шматочками лимона.