Страви з щуки готують рідко, так як ця риба має дуже багато дрібних кісток. І якщо, наприклад, готувати котлети з щуки потрібно буде докласти певних зусиль. Але це буде, варто того, тому що, котлети з щуки виходять дуже ніжними і смачними.
Так як м’якоть щуки суха, то для того щоб котлети вийшли соковитими в фарш додається подрібнене свиняче сало. Так само в рибні котлети дуже часто додають картоплю, моркву і цибулю. Особливий аромат рибним котлетам надає подрібнена зелень петрушки або кропу.
Продукти:
- Охолоджене філе щуки – 1,5 кг;
- Білий хліб – 300 грам;
- Свиняче сало – 100 грам;
- Молоко – 100 мл;
- Яйця курячі – 3 штуки;
- Цибуля ріпчаста – 200 грам;
- Часник – 1 головка;
- Манна крупа – 3 столові ложки;
- Картопля – 200 грам;
- Зелень петрушки – 1 пучок;
- Морква – 200 грам;
- Зелена цибуля – 1 пучок;
- Болгарський перець – 1 штука;
- Помідори у власному соку – 1 банка;
- Панірувальні сухарі – 250 грам;
- Рослинна олія – 100 мл;
- Перець чорний мелений – пів чайної ложки;
- Сіль за смаком.
Спосіб приготування:
1. Філе щуки потрібно промити, обсушити і пропустити через м’ясорубку.
2. Потім м’ясорубку потрібно очистити від дрібних кісточок, промити і подрібнену рибу ще раз пропустити через м’ясорубку. Це робиться для того щоб всі маленькі кісточки подрібнилися.
3. Білий хліб нарізаємо середніми шматочками і заливаємо молоком.
4. Цибулю, часник і картоплю треба очистити і промити.
5. Сало нарізаємо середніми шматочками, після чого цибулю, картоплю, сало, хліб і часник потрібно подрібнити за допомогою м’ясорубки.
6. Кріп і петрушку потрібно промити, обсушити серветкою і дуже дрібно нарізати.
7. Викладаємо у містку миску рибний фарш, хліб, цибулю, картоплю, часник, зелень, сало.
8. Додаємо манну крупу, чорний мелений перець, сіль, вбиваємо яйця і ретельно перемішуємо.
9. Далі з отриманого фаршу потрібно сформувати котлети, вмочити їх у панірувальних сухарях і викласти в розігріту сковороду з рослинним маслом.
10 Обсмажуємо котлети до утворення рум’яної скоринки з двох сторін.
11. Моркву потрібно очистити, промити і натерти на дрібній тертці.
12. Зелену цибулю і болгарський перець промиваємо та нарізаємо дрібно.
13. В іншій місткій сковороді потрібно підсмажити моркву з зеленою цибулею.
14. Потім викладаємо томати у власному соку, болгарський перець і добре перемішуємо.
15. В отриманий соус потрібно викласти рибні котлети, накрити кришкою і тушкувати на маленькому вогні протягом 10 хвилин.