Пангасіус – це риба із сімейства Pangasiidae. Ця риба поширена в Південно-Східній Азії, Таїланді, В’єтнамі та Камбоджі. Пангасіус водиться в річці Меконг, озері Тонлесап, а також його вирощують в акваріумах і додаткових річкових басейнах.
Пангасіус в основному продається як рибне філе. Сама риба має максимальну вагу до 292 кілограмів і довжиною до 130 сантиметрів.
Пангасіус, за умови, що він вирощений в екологічно чистій воді, дуже корисний і поживний продукт. Ця риба містить вітаміни С, А, Е, В1, В2, В6, В9 і вітамін РР. Пангасіус містить такі макроелементи як калій, фосфор, сірку, натрій, магній і кальцій. З мікроелементів можна відзначити цинк, фтор, хром і залізо.
М’ясо пангасіуса корисно для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, при хворобах опорно-рухового апарату і захворюваннях серцево-судинної системи.
На сьогоднішній день пангасіус широко використовується в кулінарії по всьому світу. З цієї риби готують перші і другі страви, пангасіус запікають у духовці, на вугіллі, використовують як начинку для пирогів, а також готують закуски і салати. З пангасіуса можна приготувати рибний фарш і зробити з нього смачні і ніжні рибні котлети.
Рецепт 1. Пангасіус в маринаді в мультиварці
Продукти
- Філе пангасіуса – 700 грам;
- Часник – пів головки;
- Корінь імбиру – 20 грам;
- Соєвий соус – 2 столові ложки;
- Лимонний сік – 1 столова ложка;
- Яблучний оцет – 2 столові ложки;
- Зелень кропу – 1 пучок;
- Рослинна олія – 1 столова ложка;
- Базилік сушений – 1 чайна ложка;
- Коріандр мелений – 1 чайна ложка;
- Чебрець – 1 чайна ложка;
- Перець чорний мелений – за смаком.
Спосіб приготування
1. Пангасіус потрібно промити водою, обсушити паперовим рушником і нарізати на порційні шматки.
2. Кріп промиваємо, обсушуємо і дуже дрібно нарізаємо. Імбир і часник потрібно очистити, промити і натерти на дрібній тертці.
3. Для приготування маринаду потрібно змішати яблучний оцет, соєвий соус, кріп, базилік, чебрець, коріандр, лимонний сік, чорний мелений перець, часник і імбир.
4. Змащуємо рибу маринадом і маринуємо протягом однієї години.
5. У чашу мультиварки потрібно влити рослинне масло, викласти пангасіус і готувати протягом однієї години в режимі випічка.
Рецепт 2. Пангасіус з картоплею і томатами в мультиварці
Продукти:
- Пангасіус – 700 грам;
- Картопля – 500 грам;
- Помідори свіжі – 400 грам;
- Часник – пів головки;
- Сметана – 50 мл;
- Твердий сир – 150 грам;
- Рослинна олія-2 столові ложки;
- Зелень кропу – 1 пучок;
- Вода – 200 мл;
- Базилік сушений – 1 столова ложка;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Сіль.
Спосіб приготування
1. Картоплю і цибулю потрібно очистити, промити і цибулю нарізати тонкими кільцями, картоплю кружками.
2. Пангасіус промиваємо, обсушуємо паперовим рушником і нарізаємо порційними шматочками.
3. Кріп потрібно промити, обсушити й подрібнити.
4. Помідори промиваємо та нарізаємо кружальцями.
5. Часник очищаємо і пропускаємо через часничницю.
6. Коли всі інгредієнти будуть підготовлені чашу мультиварки, потрібно змастити рослинним маслом і викласти продукти шарами: спочатку викладаємо картоплю, потім пангасіус, кріп, помідори і часник.
7. Кожен шар потрібно посолити, поперчити і посипати сушеним базиліком.
8. Далі змішуємо сметану з водою і тертим сиром і заливаємо до риби з овочами.
9. Готуємо пангасіус протягом однієї години в режимі випічка.