Короп, запечений в духовці – це відмінний спосіб приготування, так як блюдо виходить корисним і дуже смачним. Завдяки наявності фольги м’ясо риби виходить ніжним і соковитим, тому що фольга не випускає вологу з риби і ця волога не випаровується.
Крім того короп має апетитну кірочку, яка не засмажена, а запечена, і це значить що така риба підходить для дієтичного харчування. Короп, запечений в духовці – це блюдо, яке відмінно підійде до будь-якого святкового столу в якості основної страви, а також таке блюдо зовсім нескладне в приготуванні.
Коропа потрібно очистити від луски, відрізати рибі голову, випатрати нутрощі, відрізати плавники і добре промити під проточною водою. Також потрібно буде зняти плівку, яка знаходиться на внутрішній поверхні черевця. Це можна зробити за допомогою шматочка марлі.
Духовку потрібно включити і розігріти до 200 градусів.
Далі в рибі потрібно зробити невеликі надрізи, які повинні знаходитися уздовж ребер, після чого коропа потрібно натерти спеціями, сіллю і скропити лимонним соком або оцтом, розведеним з водою в співвідношенні 50/50. Спеції для коропа можна вибрати будь-які, але найчастіше до рибних страв використовуються наступні трави і спеції: базилік, чебрець, лавровий лист і чорний мелений перець.
Також коропа можна приготувати з начинкою. Для цього ту частину, де у риби знаходиться черевце, потрібно наповнити будь-якою начинкою і зав’язати білими нитками. Начинка може бути з картоплi, обсмаженої цибулі, рубаної зелені і інші види начинок.
Якщо короп попався дуже великий, наприклад більше ніж один кілограм, то в зроблені надрізи можна вкласти колечка лимона або ріпчастої цибулі.
Потім потрібно почистити цибулю і нарізати її тонкими кільцями. На чистий і сухий лист потрібно вистелити фольгу і викласти на неї шар з ріпчастої цибулі, а потім коропа. На рибу потрібно покласти знову цибулю і загорнути фольгу. Розміщуємо коропа у фользі в духовку і запікаємо протягом 35-40 хвилин. Таким же чином коропа загорнутого в фольгу можна запекти на вугіллі.
Продукти:
- Короп – 1 кг;
- Помідори – 1 штука;
- Перець солодкий болгарський – 1 штука;
- Цибуля порей біла частина – 100 грам;
- Зелень петрушки – 1 пучок;
- Бальзамічний оцет – 3 столові ложки;
- Лимонний сік – 2 столові ложки;
- Рослинна олія – 1 столова ложка;
- Чебрець – 1 чайна ложка;
- Базилік сушений – 1 чайна ложка;
- Паприка мелена – 1 чайна ложка;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Сіль;
- Фольга;
- Білі нитки.
Спосіб приготування:
1. Коропа потрібно очистити від луски, видалити нутрощі, відрізати плавники і голову і добре промити.
2. Потім потрібно приготувати маринад. В окремий посуд вливаємо лимонний сік, бальзамічний оцет, рослинне масло, додаємо чебрець, чорний мелений перець, паприку, базилік, сіль і добре перемішуємо.
3. Цим маринадом потрібно натерти коропа з зовнішньої і внутрішньої сторони, після чого покласти в холодильник на одну годину, щоб риба промаринувалося.
4. Помідор, солодкий перець і цибулю порей потрібно промити і цибулю порей нарізати тонкими кільцями, а помідор і перець маленькими кубиками.
5. Петрушку промиваємо, обсушуємо паперовим рушником і дрібно нарізаємо.
6. В окремому посуді потрібно змішати нарізані овочі, петрушку і сіль.
7. Коли риба промаринується її потрібно дістати з холодильника і нафарширувати овочевою начинкою.
8. Далі, щоб начинка не випала черевце риби, потрібно зашити білими нитками.
9. Викладаємо рибу на розстелену фольгу і щільно загортаємо.
10 Потім рибу у фользі потрібно викласти на деко і помістити в розігріту духовку.
11. Запікаємо коропа протягом 40 хвилин при температурі 200 градусів.
12. У готової риби потрібно зняти нитки викласти на блюдо і подати до столу.