Скумбрія – це дуже корисна, жирна і смачна риба, яку можна засолити, приготувати в духовці або на сковороді. З скумбрії також можна приготувати юшку або тушити її з овочами в томатному соусі.
Скумбрія дуже корисна для здоров’я. Регулярне вживання м’яса скумбрії здатне поліпшити функції всіх органів і підвищити імунітет. Також скумбрія відмінно регулює обмін речовин. Скумбрія відмінно підходить для профілактики і лікування серцево-судинних захворювань.
Скумбрія відмінно поєднується з будь-якими видами гарнірів. Її можна подати з відвареною картоплею, рисом, тушкованими овочами і зеленим горошком.
Рецепт 1. Смажена скумбрія з болгарським перцем в томатному соусі
Продукти:
- Філе скумбрії – 500 грам;
- Болгарський перець – 300 грам;
- Томатний соус – 250 грам;
- Часник – пів головки;
- Рослинна олія – 3 столові ложки;
- Зелень петрушки – 1 пучок;
- Естрагон – 1 чайна ложка;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Сіль.
Спосіб приготування:
1. Філе скумбрії потрібно добре промити, обсушити і натерти сумішшю з солі, чорного меленого перцю і естрагону.
2. Болгарський перець потрібно промити, очистити від насіння і нарізати маленькими кубиками.
3. Часник очищаємо і дрібно нарізаємо.
4. Сковороду потрібно поставити на вогонь, влити рослинне масло і викласти часник і болгарський перець.
5. Обсмажуємо овочі протягом 3 хвилин, після чого потрібно додати томатний соус, шматочки філе скумбрії і перемішати.
6. Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо протягом 15 хвилин на невеликому вогні.
7. Петрушку промиваємо, обсушуємо, дрібно нарізаємо і викладаємо в уже готову тушковану скумбрію.
Рецепт 2. Скумбрія, приготовлена по-грецьки
Продукти:
- Філе скумбрії – 600 грам;
- Цибуля ріпчаста – 200 грам;
- Часник – 3 зубки;
- Рослинна олія – 3 столові ложки;
- Біле сухе вино – 3 столові ложки;
- Болгарський перець – 300 грам;
- Свіжі помідори – 400 грам;
- Свіжі огірки – 400 грам;
- Лимон – 1 штука;
- Зелень петрушки – 1 пучок;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Сіль.
Спосіб приготування:
1. Філе скумбрії потрібно промити, обсушити паперовим рушником і обмазати сумішшю з свіже вичавленого лимонного соку, чорного меленого перцю і солі.
2. Цибулю і часник очищаємо, промиваємо та нарізаємо маленькими кубиками.
3. На сковороду вливаємо олію, викладаємо часник з цибулею і обсмажуємо протягом 3 хвилин.
4. Далі потрібно викласти шматочки скумбрії, полити сухим білим вином і тушкувати під кришкою протягом 15 хвилин на середньому вогні.
5. Болгарський перець, помідори і огірки потрібно промити, перець очистити від насіння і всі овочі нарізати середніми шматочками.
6. Петрушку промиваємо, обсушуємо і подрібнюємо.
7. В іншу сковороду потрібно влити рослинне масло, поставити на вогонь і викласти помідори, огірки та перець.
8. Обсмажуємо овочі протягом 10 хвилин, після чого додаємо рубану петрушку, сіль, чорний мелений перець і перемішуємо.
9. Готову скумбрію потрібно викласти на блюдо, зверху викладаємо обсмажені овочі і подаємо до столу.
Рецепт 3. Юшка зі скумбрії
Продукти:
- Філе скумбрії – 500 грам;
- Картопля – 300 грам;
- Морква – 200 грам;
- Цибуля ріпчаста – 200 грам;
- Корінь петрушки – 200 грам;
- Рослинна олія – 3 столові ложки;
- Часник – пів головки;
- Зелень кропу – 1 пучок;
- Зелень петрушки – 1 пучок;
- Лавровий лист – 4 штуки;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Сіль.
Спосіб приготування:
1. Філе скумбрії потрібно нарізати невеликими шматочками, викласти в трилітрову каструлю і залити водою.
2. Довести воду до кипіння і відварити рибу протягом 15 хвилин.
3. Картоплю треба очистити, промити, нарізати середніми кубиками і викласти в бульйон, додати сіль і варити до м’якості картоплі.
4. Цибулю, часник, корінь петрушки і моркву потрібно очистити, промити і все нарізати маленькими кубиками.
5. Розігріваємо сковороду з рослинним маслом і обсмажуємо нарізані коріння і овочі до готовності.
6. Викладаємо обсмажені овочі в бульйон і варимо 15 хвилин.
7. Після цього потрібно додати подрібнену зелень, лавровий лист, чорний мелений перець перемішати і зняти з вогню.