Коропове підгодовування повинно відрізнятися від прикормки для інших видів риб своїм солодким або фруктовим ароматом. Короп дуже любить подібні запахи, і чим ароматніше підгодовування – тим швидше короп його виявить і прийде до місця ловлі.
Складові підгодовування:
- Суха подрібнена складова
- Гранули або великі сухі фракції
- Бойли
- Тваринна складова
- Ароматизатори
Сухими складовими можуть бути подрібнені сухе молоко, борошно і манка, подрібнені крупи, макуха.
Гранули і пеллетс купуються в магазині, в їх склад зазвичай входять різні вторинні компоненти. Також на роль гранул відмінно підійде сухий собачий або котячий корм.
Бойли – широко використовуються як добавка до підгодовування. Вони мають яскравий запах (в магазинах можна вибрати різні фруктові аромати).
Ароматизатори – конопляна олія, аніс, полуниця, мед, кріп, сік вишні, мандарина і інших цитрусових.
Перераховані ароматизатори – відмінна добавка в прикормку особливо в холодну пору року. А ось в жарку погоду використовувати ароматизатори потрібно по-мінімуму, інакше в теплій воді вони будуть відлякувати рибу, а не залучати.
Тварини фракції – рубаний хробак, мотиль, опариш і личинки інших комах відмінно впишуться в концепцію прикормки, але додавати їх потрібно безпосередньо перед початком підгодовування.
Рецепти приготування прикормки в домашніх умовах
Суха суміш (аналог покупних підгодовувань)
Готується в дома, а на водоймі додається невелика кількість води, підгодовування ретельно розмішується до отримання консистенції з якої можна ліпити невеликі кулі, які при ударі об дно швидко б розбивалися.
- собачий корм – 0,5 кг;
- сухого молока – 0,3 кг;
- перемелений смажений арахіс – 0,5 кг;
- сухарі панірувальні пшеничні – 1 кг;
- кукурудзяна крупа – 1,5 кг;
- манна крупа – 1 кг;
- суміш подрібнених пластівців (вівсяні, кукурудзяні, пшеничні) – 1 кг;
- цукор 0,3 кг;
- макуха 0,3кг.
На водоймі можна додати рідкого ароматизатора в невеликій кількості.
Варка коропового підгодовування
Знадобляться:
- Пшоно;
- Перловка;
- Сухий жовтий горох;
- Мед;
- Панірувальні сухарі;
- Манка;
- Макуха.
Порядок приготування:
- У каструлю в рівних пропорціях засипається пшоно, перловка, жовтий горох. Заливається водою і ставиться на вогонь.
- Протягом варіння помішувати, щоб прикормочна суміш не приставала до дна.
- Варити 30 хвилин, потім охолодити холодною водою і через сито відокремити від води.
- Додати мед і ретельно перемішати.
- Додати порцію панірувальних сухарів, щоб сухарі займали 20% від всієї прикормки.
- Додати манки, макухи (5-10% від всієї прикормки).
Перед риболовлею підгодовування бажано трохи підсушити і воно буде абсолютно готове.