Розпарене зерно гороху можна вважати традиційною наживкою для ловлі коропа.
Свіжо приготовлена приманка має стійкий, приємний запах, а якщо горошини не розварювати «в кашу» і зробити їх м’якими і пластичними, то краще наживки не придумати і більшість коропів віддасть перевагу їй ніж іншому корму.
Безсумнівною перевагою гороху можна вважати його розмір. Дрібна рибка просто не здатна проковтнути круглу горошину, тому під час клювання ловляться в основному особини вагою не менше 300-500 грам.
Однак, для приготування високоякісної наживки й підгодовування, яке гарантовано приверне коропа, годяться не всякі сорти гороху.
Вибір гороху
Властивості горохової прикормки визначаються його видом і сортом.
Якщо для приготування звичайної прикормки можна використовувати звичайну магазинну крупу, додатково додавши в неї різні ароматизатори, які залучають рибу, то для наживки, яка потрібна для успішної ловлі коропа краще знайти горох свіжого врожаю.
Деякі рибалки спеціально купують стручковий горох, самостійно сушать його і в сезон використовують на рибалці.
Правильно приготовані для насадки на гачок горошини, при стисненні між пальцями деформуються, але не руйнуються.
При виборі нелущеного гороху, його шкірка повинна бути зморщеною. Ця ознака гарантує, що при замочуванні і варінні шкірка не лопне.
Так як горох може використовуватися не тільки в якості наживки, але і широко застосовується як привада і підгодовування, на сезон коропової риболовлі буде потрібно близько 30-40 кілограм цього зерна.
Звичайно, бігати в продуктовий супермаркет перед кожним походом на рибну ловлю нерозумно. Тому, краще заздалегідь запастися необхідною кількістю сухого насіння, придбавши його у фермерів або на продуктових сільськогосподарських ярмарках.
Замочування горохової крупи
Від правильного замочування сухої горохової суміші залежать не тільки смакові якості наживки й підгодовування, але і тривалість перебування насадки на гачку.
При замочуванні, зерна збільшуються в розмірі, а при подальшому проварюванні, будуть більш рівномірно розм’якшуватися.
У рибалок найбільш поширені такі способи замочування сухого продукту:
В холодній воді
Можна застосовувати для будь-яких сортів, незалежно від того – готується прикормка або привада, насадка або наживка. Ідеальним варіантом для ловлі коропа буде використання м’якої, профільтрованої води.
Деякі рибалки пом’якшують водну жорсткість шляхом додавання чайної ложки соди на літр рідини. Однак при цьому, деякі сорти гороху темніють і набувають специфічний, «содовий» запах.
Горох замочують в наступній послідовності:
- Розсипану на стільниці крупу сортують, видаляючи подрібнені і явно пошкоджені насіння.
- 1 частина насіння заливають 3 … 4 частинами холодної води.
- Сміття яке всплило відбирають з поверхні води ложкою.
- Витримують насіння протягом 6,0 … 8,0 годин.
Запарювання горохових зерен окропом
Він застосовується, коли приманку-насадку необхідно приготувати «на швидку руку»:
- 1 частину відсортованих насінин заливають 3 … 4 частинами крутого окропу.
- Час набухання гороху близько 2 годин
- Після набухання, воду зливають, а набряклі горошини при необхідності піддають подальшій обробці.
Запарювання горохових зерен
Практично кожен любитель ловлі коропа має свої маленькі хитрощі приготування насадки.
Різні методи запарювання мають свої переваги і недоліки, але всі вони мають в своїй основі наступні способи:
- Спосіб 1. Вважається найбільш поширеним і не потребує будь-яких хитрощів:
- У чистий мішечок з бавовняної тканини (можна використовувати звичайний носок), необхідно засипати потрібну кількість вимочених зерен.
- Мішечок поміщають в каструлю, на дно якої покладена решітка і заливають водою – мішечок не повинен гойдатися у стінок каструлі.
- Час варіння – 15,0 … 20,0 хвилин.
- Ступінь готовності визначають цілісністю шкірки і достатньою пластичністю зерен – горошина повинна здавлюватися, а цілісність оболонки не порушуватися.
- Після готовності, зерна розкладають на сухій бавовняній тканині і підсушують.
- Готову насадку укладають в спеціальну тару.
- Для ароматизації насадки, в готову масу додають кілька крапель анісового або конопляного масла, або спеціальний ароматизатор для коропа.
- Спосіб 2. Відрізняється від попереднього, укладанням розмоченого гороху в каструльку, наповнену водою, і закриту кришкою, яка встановлюється на водяну баню. Вода в каструльці доводиться до кипіння. Час варіння близько 20,0 хвилин. Контроль готовності насадки проводиться за аналогією з попереднім рецептом.
- Спосіб 3. Використовується, коли необхідно прискорить процес розпарювання зерен. Горох поміщається в мішок, а його варіння проводиться в скороварці. При цьому, слід стежити, щоб мішок не торкався стінок і не спливав. Для цього, воду доводять до кипіння на повільному вогні, а мішечок з горохом притискають до встановленої на дні решітцки за допомогою якого-небудь вантажу. Час готовності – 5,0 … 10,0 хвилин після закипання води.
- Спосіб 4. Передбачає використання для насадки консервованого гороху і не вимагає ніякої його додаткової обробки. Єдине, що потрібно зробити перед вибором конкретного сорту консервів – це підібрати виробника, який консервує горошини в оболонці, а при консервуванні вони не розвалюються. Для цього, варто придбати кілька банок консервів різних брендів. Продукт що підходить для риболовлі використовувати за прямим призначенням – для риболовлі, а решта продукції стане в нагоді для приготування «Олів’є».
Сушка прикормки і насадки
Після того, як зерна запарилися до готовності, їх необхідно підсушити. Для сушки, горох тонким шаром розсипають на балконі або на кухні (протяг прискорює процес просушування) і чекають випаровування надмірної вологи.
Сушка дозволяє знівелювати дефекти перевареної насадки, коли у неї шкірка лопається навіть при несильному натисканні.
Якщо збільшити час просушування, то зерна придбають велику міцність, не втрачаючи при цьому пластичності.
Просушену приманку висипають в коробку або контейнер, з яким зазвичай ходять на рибну ловлю.
Оснастка для ловлі коропа на горох
Для ловлі коропа, де в якості насадки використовується горошина, можна використовувати звичайну поплавкову вудку, а для далекого закидання, більшість рибалок застосовують матчеву вудку або донку.
З огляду на ймовірність того, що може клюнути риба великих розмірів, а сам короп володіє достатньою силою, для оснащення вудки використовується прозора волосінь високої міцності.
Гачки слід вибирати від номера 5 до 8.
Особливою ефективністю при використанні донки, вважається снасть, звана на рибальському сленгу «пружинкою».
Вона являє собою конічну або циліндричну пружину з щільними витками, обтяжену грузилом, всередину якої поміщається горохова приманка і від якої відходять повідці з гачками, насадженими горошинами.
Донні вудки оснащуються одножильною волосінню, діаметром 0,25 … 0,3 міліметра. При далекому закиданні в якості шок-лідера застосовується моноліска діаметром не менше 0,4 міліметра, або плетений шнур. Довжина шок-лідера зазвичай становить 6,0 … 7,0 метра.
Якщо ловля здійснюється з використанням матчевої вудки, то цілком підійде дешеве, але міцне вудилище спінінга з Китаю. При виборі котушки перевагу слід віддати моделям з заднім фрикціоном.
Якщо для ловлі коропа використовується поплавочна вудка, то краще оснастити волосінь 2 повідками з гачками. Так як короп досить полохлива риба, то бажано зупинити свій вибір на максимально довгих вудилищах.
Способи насадження гороху
В залежності від того, наскільки горох розпарений, можна використовувати такі способи насадження:
- На гачок зазвичай насаджується 1-2 горошини.
- Якщо горошина тверда – то жало гачка можна вивести назовні.
- Якщо насадка м’яка – гачок залишається всередині, під шкіркою.
- При розтріскуванні шкірки і поділі горошини на 2 половинки, жалом гачка можна з’єднати їх в єдине ціле.
- При ловлі на волосяну оснастку, горошини проколюються наскрізь і нанизуються на неї у вигляді намистин, що додатково залучає рибу.
Вибір місця для рибалки
Перед тим, як спробувати свої сили в лові коропа на горох, рибалка повинен пам’ятати, що для успішної риболовлі місце необхідно «підгодувати».
Зробити це досить просто – за кілька днів до запланованої рибної ловлі, в місці водойми, де водиться короп, слід розкидати приманку. Найпростіше це зробити, закидаючи глиняні кулі з гороховою підгодівлею.
Бажано підібрати ділянку водойми з твердим, незамуленим дном.
Під час самої риболовлі, вибране місце ловлі коропа, куди закидається гачок з насадкою, необхідно постійно підживлювати. Саме тому, більшість любителів надають перевагу «пружині».
Висновки
Як видно з вищенаведеного короткого огляду, використання горохової насадки при ловлі коропа має безліч переваг, і основними з них є:
- Доступність і дешевизна вихідного матеріалу для приготування насадки і прикормки.
- Підгодований, «розсмакувавший» горох, короп надає перевагу йому на відміну від всіх інших видів насадки.
- Цей спосіб ловлі коропа не вимагає придбання спеціального оснащення – цілком підійдуть снасті, що використовуються для ловлі карася або ляща.
- Горох можна використовувати для ловлі коропа в будь-який час риболовецького сезону.
- Для рибного лову підходить як саморобна наживка, так і використання в якості неї консервованого горошку.