Існує багато способів запікання риби в папері в похідних умовах. Печена риба смачна будь-яка, якщо її вміло приготувати. Ось кілька способів приготування риби в природніх умовах.

Риба, печена на вогнищі в папері
Спосіб 1. Очищену від луски, випотрошену і вимиту рибу, цілу або нарізану шматками, натерти кухонною сіллю, змастити вершковим або рослинним маслом. Для смаку і запаху всередину риби кладуть подрібнену зелень (цибуля, петрушка), лавровий лист. Потім рибу щільно загортають в кілька шарів пергаментного паперу, змоченого водою (можна використовувати також алюмінієву фольгу або звичайний папір), і закопують в гарячий жар, а зверху накидають розпечене вугілля з багаття.
Приблизно через годину (залежно від розміру тушки) рибу вийняти з паперу і перевірити її готовність. Якщо можна відокремити вилкою м’ясо від хребта і, крім того, воно не має рожевого забарвлення, страва готова.
Спосіб 2. Свіжо-спіймана риба середнього розміру добре солиться, можна обсипати свіжим укропом або різноманітними приправами. Загортається в газету (або папір).
Рибу не слід потрошити і чистити. Рясно змочується водою і отриманий пакет кладеться в вогнище і засипається вугіллям. Час приготовлення залежить від діаметра риби та стану вугіль (жаркіше, ніж для шашлику, приблизно як для печеної картоплі) – зазвичай від 5 до 10 хвилин.
Потім вугілля розгортається, пакет витягується, розгортається, луска залишається прилиплою до паперу і рибка приготовлена у власному соку перед вами.
Спосіб 3. Очищену від луски рибу випатрати, промити. Злегка натерти сіллю, загорнути в щільний папір або ганчірку, змочити одну сторону водою і покласти в ямку, вириту в гарячій золі, змоченою стороною вгору. Засипати розжареним вугіллям.
Приблизно через 1-1,5 години риба буде готова. Час приготування залежить від величини риби та стану багаття.
При такому способі приготування риби бажано використовувати харчову алюмінієву фольгу.

Спосіб 4. Розвести на піску багаття. Випатрати рибу, луску не знімати, натерти зсередини сіллю, покласти спеції. Після того, як вогонь добре розжарить пісок, зарити в нього рибу, обгорнуту в кілька шарів мокрого паперу, зверху розвести вогонь.
Страва буде готове через 40-50 хвилин.
Таким же способом можна приготувати рибу і в гарячому вугіллі багаття.
Спосіб 5. Спосіб простий і дає хороші результати.
Так часто готують щуку і великого окуня. Рибу потрошать і солять. Всередину риби можна покласти за смаком спеції і масло.
Спочатку рибу загортають у пергаментний папір, а потім в декілька шарів газетного паперу. Деякі змочують папір водою. Згорток кладуть на розпечене вугілля. Коли папір повністю обвуглиться, рибу дістають з вугілля, очищають її поверхню, і вона готова до вживання.