У статті описується процес визначення якості прикормки, розповідається про основні принципи приготування індивідуальної прикормочної суміші.
Для ловлі не хижої риби рибалки активно користуються всілякими методами залучення риби. Одним з найбільш ефективних способів вважається підгодовування.
Деякі початківці любителі рибної ловлі плутають підгодовування з принадою. Основна їхня відмінність полягає в тому, що принаджування риби можна здійснювати, коли у рибалки є можливість закидати корм в одне і те ж місце (або кілька місць), в однаковий час протягом 2-3 днів. Цей варіант залучення риби найкраще підходить, коли рибалка живе недалеко від річки чи водойми. А в тих випадках, коли рибалка відбувається кілька годин або ж один день, перевагу потрібно віддавати підгодовуванню.
Розрізняють два основних види підгодовувань: покупні і саморобні.
Готовими фірмовими підгодовуваннями вітчизняного або імпортного виробництва користуватися набагато зручніше, а часто і ефективніше. Цей варіант підійде для тих рибалок, які не хочуть і не люблять вникати в сам механізм роботи підгодовування. Куплені підгодовування стають паличкою-виручалочкою для зайнятих людей, яким ніколи займатися приготуванням прикормочної суміші.
А для тих любителів рибної ловлі, хто творчо відноситься до процесу лову, краще спробувати зрозуміти механізм підгодовування і приготувати свій склад. Ексклюзивне підгодовування враховує особливості водойми і завжди вигідно відрізняється від покупного корму.
Більшість рибалок здатні зробити індивідуальне підгодовування. Важливо правильно підібрати склад інгредієнтів. Обов’язково слід скористатися досвідом тих виробників, які давно займаються виготовленням підгодовувань.
Часто досить уважно вивчити склад хорошої фірмової прикормки. Для цього можна розглянути частинки корму під збільшувальним склом, спробувати на смак, спробувати вгадати по аромату, визначити його працездатність в воді і т.д. Таким простим способом виявляється до 80% інгредієнтів, використаних в підгодовуванні. На підставі цього слід приступати до виготовлення свого складу.
У фірмових імпортних прикормках рідко присутні висівки, які у вітчизняних кормах займають часто більшу частину складу. Зате пшеничні і житні сухарі, мелене печиво, арахісові горіхи, кукурудзяна крупа стають базовою прикормочною сумішшю для залучення ляща, язя і плотви.
Чим дрібніше компоненти прикормки, тим краще. Звичайно, відразу підійде на такий прикорм багато дрібної риби. Але за нею обов’язково підтягнуться й великі особини. А відсікти клювання дрібниці можна буде більшою приманкою на гачку.
Дуже важливо звернути увагу на властивості зволоженої прикормки. Від того, як вона розмивається в воді, як ліпляться кулі, який у неї аромат, скільки часу для зволоження потрібно залежить успіх на рибалці.
Будь-яке підгодовування складається з низькокалорійної основи, смакових добавок, ароматизаторів, розпушувачів обважнювачів, протеїнових компонентів. Комбінуючи процентний склад цих інгредієнтів, можна самостійно підбирати оптимальні суміші для конкретного водоймища в певну пору року.