Складовою частиною гарного підгодовування поряд з якісною основою і розпушувачем є ароматизатори.
З часів, коли риба стала розбірливою, кількість її в річках і озерах почала зменшуватися, а кількість рибалок почала стрімко зростати, в підгодовування і насадку рибалки почали додавати ароматизатори і атрактанти.
Про атрактанти потрібно розповідати окремо. А ось ароматизатори для риболовлі – це досить складна, але цікава тема.
Почнемо з того, що речовини які привертають рибу можуть бути природного і штучного походження.
Ароматизатори природного походження
До перших ми можемо віднести ті різні масла, типу соняшникового, конопляного або ріпакового, а також найбільш поширені в Східній Європі пахучі рослини, такі, як, наприклад, кріп або часник. Привабливі для риби аромати виділяють так само просмажені натуральні насіння тієї ж коноплі або соняшнику. Їх ще умовно можна назвати «ароматизатори власними руками».
Ароматизатори штучного походження
Штучні ароматизатори можна купити в магазині. Це ті самі, знайомі кожному рибалці баночки, які стоять на полицях рибальських магазинів. Баночки, подібні пробіркам наповнені пахучою, найчастіше концентрованою рідиною, яка надає підгодовуванню або насадці який-небудь, найчастіше екзотичний аромат. Ці рідкі ароматизатори для риболовлі отримали в наш час особливого поширення, особливу популярність.
Дозування ароматизаторів
Ароматизатори для риболовлі можна використовувати практично в будь-який час року. Хоча їх застосування взимку і ранньою весною має бути обмеженим. Потрібно володіти серйозним досвідом, щоб не помилитися при дозуванні ароматизатора, в виготовленні зимової прикормки. Невелика помилка і риба буде обходити підгодовану ділянку стороною. Особливо це стосується концентрованих, рідких ароматизаторів штучного походження.
Багато рибалок взагалі вважають за краще не додавати ароматизатор безпосередньо в підгодовування, а змочувати концентрованою рідиною ганчірку, ганчіркою протирати руки безпосередньо перед замісом підгодовування. Переборщити з ароматизатором в цьому випадку досить складно.
Особливості застосування ароматизаторів
Підбирати ефективні ароматизатори для кожної конкретної риболовлі – процес болісний і складний. Приблизно, як зробити ароматизатор для риболовлі самостійно. Риба в кожній конкретній водоймі має свої особливості, переваги і дивацтва.
Традиційно вважається, що коропа, наприклад, влітку привертають аромати полуниці і ванілі, кріп – хороший активатор клювання для карася, часник (в мінімальних дозах) активно використовують любителі плотви, лящ втрачає пильність, якщо відчує запах перемеленого шоколаду.
Але, на жаль, в риболовлі не варто сподіватися тільки на дію традиційного ароматизатора. Часто трапляється, що на якійсь конкретній водоймі риба реагує на інший аромат.
Наприклад, якщо неподалік від водойми пасуться корови, які зрідка приходять на водопій, варто подумати про те, що аромат анісового або м’ятного масла навряд чи спрацює в цих умовах. Варто пошукати на березі коров’ячі коржі, назбирати на березі черв’яків і зробити так, щоб підгодовування пахла саме ними.
Експерименти, які породжують клювання
Коли традиційні, природні ароматизатори не спрацьовують, рибалці мимоволі доводиться експериментувати.
Матеріалом для експериментів будуть, звичайно ж, штучні ароматизатори чи їх поєднання. Правило номер один для любителів експериментів – не змішувати більше двох компонентів. Одним елементом суміші нехай служать перевірені часом ванілін або какао-порошок. А ось другим компонентом може бути який-небудь фруктовий аромат, такий як груша, банан, яблуко, полуниця, барбарис, малина, смородина або ананас.
Багато спортсменів використовують горіхи, просмажені і перетерті в дрібну кашку. Це може бути арахіс, мигдаль або фенхель. Традиційно ефективні деякі з прянощів: кориця і коріандр.
Але повторимося, ароматизатор на кожній водоймі доводиться підбирати. Немає ідеального, універсального ароматизатора. Але є праця, посидючість, увага і аналітичні здібності рибалки, які дозволяють йому знаходити ідеальний ароматизатор для кожного конкретного водоймища.