Ця маленька, колюча рибка є одним з видів риб, з яких готується найсмачніша юшка. Йорж дає неповторний аромат, а також навар страви, саме його кладуть останнім при приготуванні рибного супу.
Йорж любитель чистої проточної води, йому подобається як піщане, і кам’янисте дно водойми, глибокі ями з джерелами. Розміри його не великі, в довжину рідко досягає 15 сантиметрів, середня вага 150 – 200 грам.
Де і як ловити йоржа
У більшості випадків лов йоржиків здійснюється на поплавкову вудку. Ця жадібна рибка клює швидко, не смакуючи наживку, в її якості можна використовувати і хробака і опариша, і очі дрібної рибки, не залишить він без уваги і мотиля. Якщо рибалка зазівається, то гачок доведеться діставати з шлунка риби.
Після піймання йоржа – снасть слід кидати точно в те місце, звідки його витягли. Цей вид риб веде зграйний спосіб життя, косяки цієї риби налічують кілька десятків голів. Ловиться він з дна, так як основний його спосіб життя – придонне переміщення. У верхні шари ця риба не піднімається.
Лов цього дрібного розбійника триває цілий рік, активність може то збільшуватися, то знижуватися. Цьому сприяє вміст кисню в воді, чим його концентрація вище, тим активніше риба.
Для лову йоржика вудку необхідно оснастити волосінню, товщина якої не повинна перевищувати 0,20 мм. Можливе застосування повідця з волосіні 0,17 мм, непомітність його в воді забезпечить більшу кількість клювань.
Варто відзначити, що йорж жадібно схопивши приманку, різко йде вниз, відповідно і поплавок реагує різким відходом під воду.
Кращий час для лову йоржа
Пік активності у йоржів доводиться на ранкові та вечірні сутінки, в цей період часу доби клювання може слідувати негайно після занурення приманки в воду, часто навіть не доходячи до дна.
При похмурій, дощовій погоді з низько навислими хмарами – активність риби проявляється протягом всього дня. Звичайно, для спеціальної риболовлі на йоржа жоден рибалка любитель їхати не буде, ловля цього виду дрібного хижака швидше може супроводжувати риболовлю на більш серйозну рибу, але не варто відмовлятися від вилову двох, трьох десятків рибок для юшки, всі домашні будуть раді, поласувати смачним блюдом.
Як приготувати юшку з йоржа
Рецептів юшки дуже багато, їх кількість можна порівняти із загальним числом любителів риболовлі, адже кожен з них хоч раз пробував сам приготувати цю просту і в той же час винятково складну страву.
Для приготування юшки з йоржа знадобиться:
- Улов, який спійманий протягом дня (включаючи йоржиків).
- Сіль і перець (горошком запашний і мелений гіркий), можливо суміш перців.
- Картопля, морква, цибуля.
- Пшоно на 5 літрову каструлю, приблизно 150 грам.
- Петрушка (зелена).
- Лавровий лист.
Набираємо води в каструлю і ставимо на вогонь, після того як вона закипить, викладаємо в неї на 3-5 хвилин випотрошену і почищену рибу, після чого виймаємо її. У отриманий бульйон кладемо дрібно нарізану картоплю, цибулю і моркву, натерту на дрібну тертку. Після цього засипаємо пшоно. Поки готуються овочі, пшоно – оббираємо рибу від кісток. У міру готовності викладаємо очищену рибу в каструлю, додаємо сіль, перець за смаком і кладемо лавровий лист.
За традицією, коли страва готова – висипаємо дрібно нарізану петрушку і додаємо 100 грамів горілки.
Юшка готова – смачного.