Річкова форель – риба, що відноситься до сімейства лососевих. У народі її ще називають струмковою або озерною. Таку назву вона отримала у зв’язку зі своїм середовищем проживання. Ця форель має дуже смачне м’ясо, яке оцінять навіть справжні гурмани.
Опис зовнішнього вигляду
Практично по всьому тілу річкової форелі є червоні і чорні цятки. Всі червоні цятки мають світлий обідок. Риба має дуже контрастне забарвлення. По всьому тілу вона змінюється від світлої до темної.
У ротовій порожнині розташовано 2 ряди зубів, які залишаються на все життя. На бічній лінії розташовано від 115 до 132 лусочок, залежно від розмірів особини. У середньому, риба виростає до 70-и сантиметрів і набирає у вазі до 5-и кілограмів. Однак, деякі підвиди виростають більше 116-ти сантиметрів і мають вагу більше 23-х кілограмів.
Розповсюдження і місця проживання
Річкова форель широко поширена у водоймах Західної Європи. Її можна зустріти поряд з Мурманским узбережжям і узбережжям Ісландії, поруч з Середземним морем, а також у гірських річках на висоті 1500 метрів. Річкова форель не зустрічається лише в Америці та Японії.
Озерна форель є рибою, яка полюбляє холодну воду, якою багаті струмки, гірські та рівнині річки, якщо в якості ґрунту виступає пісок або галька. Вода повинна бути чистою і збагаченою киснем. У брудній воді риба не живе. Тому і м’ясо форелі вважається не тільки корисним, але й найбільш екологічно чистим.
Озерна, річкова і струмкова форми форелі легко переходять в інші форми у зв’язку з відмінною екологічною пластичністю цієї риби. В американських країнах риба акліматизована самою людиною. Тому сьогодні форель можна зустріти практично скрізь. Багато в чому це пов’язано з тим, що людина вирощує її цілеспрямовано.
Раціон харчування
Харчування молодих і дорослих риб відрізняється. Так, молоді особини віддають перевагу дрібній їжі. У їх раціон харчування входять личинки комах, ракоподібні, великі личинки бабок, молюски, комахами та ікра інших риб. В основі харчування дорослої риби – гольяни, бички. Іноді в якості їжі можуть використовуватися пуголовки, жаби і дрібні гризуни, що потрапили у воду.
Форель має багато конкурентів. Так, з нею конкурують жаби, гризуни, хижі риби. Є такі види риб, з якими у форелі абсолютно не склалися стосунки. До таких відносять щуку, миня і харіуса. Якщо щука поїдає молодь, то останні два види риб не дають вилупитися малькам, поїдаючи ікру.
Розмноження
Цей різновид форелі починає нереститися у вересні, а закінчується цей процес в березні. Більш інтенсивно процес нересту протікає в жовтні-листопаді місяці. В цей час температура води стає нижче 6-и градусів Цельсія, що для розмноження форелі є найбільш комфортною температурою. Для метання ікри найчастіше вибираються мілководні ділянки, де каменисто-гальковий ґрунт. Самки форелі ікринки закопують в ґрунт.
Плодючість середньої самки становить 850 ікринок. Ікра має помаранчевий колір, а діаметр кожної ікринки до 6,5 міліметрів. На час розвитку зародків в ікрі впливає температури води. Наприклад, при температурі води до 2-х градусів Цельсія зародки розвиваються аж 200 днів, а у воді вище 6-и градусів Цельсія розвиток триває вже менше 65-и днів. Період життя риби складає більше 11-и років, а статевої зрілості вона досягає на 3-му році життя.
Якщо створити для неї сприятливі умови, то вже за 2 роки форель набирає у вазі понад 500-т грамів. У природних умовах риба за цей час набирає лише 90 грамів. Саме тому на великі екземпляри річкової форелі полюють частіше в рибницьких господарствах, які пропонують послуги платної риболовлі.