З цією проблемою стикаються практично всі рибалки. Адже луска у окуня міцна, щільно прилягає до шкіри, до того ж колючок багато, і очистити рибу непросто.
Дам кілька порад зі свого досвіду. Перш за все слід пам’ятати, що найлегше звільнити від луски тільки що виловлену рибу. Але варто полежати улову півдня, і зняти її набагато важче.
Таку рибу потрібно занурити на кілька секунд в окріп. Якщо окунь в замороженому вигляді, то його також слід занурити в окріп, щоб риба зовні трохи відтанула, а сама тушка залишилася замороженою.
Або інший варіант: рибу треба потримати дві години на холодному розчині води з оцтом, луска при цьому розм’якшиться, і чистити рибу стане легше.
З більшого окуня луску можна зняти без отримання опіків, разом зі шкірою. Для чого попередньо потрібно видалити всі плавники, відокремити голову і зябра. Потім по всій довжині спинки і черевця зробити розріз шкіри. Підчепивши ножем шкіру зі спини від голови одним рухом до хвоста, зніміть шкіру разом з панциром з одного боку риби, потім – з іншого.
З голови, шкіри з лускою і плавників можна зварити юшку або приготувати заливне, а тушку засмажити.