Цікаво знати

Як зберегти рибу на рибалці в свіжому вигляді

Ми так багато говоримо про риболовлю, про різні способи рибалки і тисячі рецептів приготуванні риби, що в цій масі інформації просто забули про найголовніше: а як зберегти спійману рибу в свіжому вигляді, щоб прийшовши додому, дістати зі свого рюкзака свіжу рибу, а не з запашком, як це трапляється в ряді випадків, особливо, коли на вулиці спекотна погода.

Методикою збереження спійманої риби володіють далеко не всі рибалки нашої країни. І виникає парадоксальна ситуація, снасті у рибалки найновіші і передові, начебто, і ловити людина вміє, а от результат на виході плачевний, так як риба практично зіпсувалася. Ми поставили собі за мету розглянути кілька способів, які покликані допомогти рибалкам насолоджуватися як риболовлею, так і стравами зі свіжої риби. При всій простоті питання – тема дуже актуальна. Якщо риба зіпсувалася, вона буде мати такі ознаки:

  • Білуваті зябра;
  • Роздуте черевце;
  • Луска буде відділятися при мінімальному зусиллі;
  • Мутні кришталики очей.

Отже, приступимо до перерахування методів, які допоможуть Вам зберегти рибу в свіжому вигляді.

Спочатку, все залежить від того, як Ви рибалите. Якщо Ваша рибалка проходить на човні або стаціонарно, то проблем зі збереженням риби не виникає. Рибу можна помістити в садок (зверніть увагу на довжину садка, так як в прибережній зоні, вміщена в садок риба швидко гине) або на кукан, питання буде вирішене.

Зовсім інша ситуація, якщо Ви постійно пересуваєтеся по берегу. Такий тип рибалки характерний для ловлі спінінгом, в проводку, на літній кивок і при частій зміні місць ловлі на звичайну вудку з поплавцем. Ось саме для такої риболовлі актуальні будь-які способи по збереженню риби. В цьому випадку можна використовувати такі методи:

  1. Найпростіший спосіб. Вам потрібно взяти трапчану сумку (не синтетика), на її дно покласти шар трави (лопух, кропива або будь-яка інша трава), поверх трави помістити рибу, яку попередньо потрібно приспати, а зверху знову покриваємо рибу травою. Даний спосіб дозволяє зберегти рибу свіжою приблизно протягом 2-4 годин, що буває достатнім, щоб дістатися до будинку і приготувати смачну страву.
  2. Якщо Ви плануєте рибалити весь світловий день, а клювання сталося в ранковий час, то найоптимальнішим буде спосіб, коли рибалка використовує кукан, на який насаджується риба. Сам кукан опускається в воду і прив’язується до очеретів, кущів або до жердини. Все, що Вам потрібно – це запам’ятати місце, а ввечері просто забрати рибу і відправитися додому.
  3. Використання ізотермічних контейнерів і термосумок. Спосіб хороший, рекомендуємо взяти його на замітку.
  4. Якщо не один із способів не підходить, рибу можна обернути рушником і покласти в сумку. До речі, якщо Ви використовуєте поліетиленовий пакет, риба зіпсується в рази швидше, ніж при використанні звичайних сумок з тканини.
  5. Якщо у Вас є з собою сіль, можна вчинити так: рибу потрошать, видаляють зябра, зсередини злегка солять, обгортають і фарширують травою (краще всього підходить кропива), обгортають газетою і поміщають або в прохолодне місце (наприклад, вирити ямку в тіні або в будь-якому вологому місці). Головне, не використовувати багато солі, інакше за час риболовлі риба почне пускати сік, що тільки прискорить її псування.

Способів зберегти рибу свіжою і придатною для харчування безліч. Але є одне правило, якого повинен дотримуватися кожен сучасний рибалка: збираючись на риболовлю, Ви йдете за хорошим настроєм, а не за рибою. Тому, якщо Ви спіймали рибу, обмежтеся 1-2 трофеями, інших відпускайте. Сучасна рибалка – це не видобуток риби, це – культурний відпочинок, який має на увазі, що після вилову, риба буде відпущена.

Всього вам доброго.

You may also like

Comments are closed.